U Smederevu obeležen Dan Dunava

SMEDEREVO, 30. jun 2017 – Obeležavanje Dana Dunava u Smederevu je potrajalo dva dana: prvog je bilo radno a drugog svečano.

Smederevski alasi su za Dan Dunava organizovali akciju čišćenja reke. Na potezu oko pristana, gde se nakupilo đubre u impozantnoj količini, od ranog jutra su čistili i odnosili sve čemu tu nije mesto. Obala pored omiljenog šetališta Smederevaca tako je zasijala novim sjajem, nestalo je sve ono što je ružilo pogled na moćnu reku.

Petak je iskorišćen da se s Dunavom upoznaju i druže najmlađi Smederevci, koji pohađaju vrtiće Predškolske ustanove „Naša radost“. Dok su oni započinjali svoje radove, crteže i slike, ali i brodove od plastičnih boca – pravi način da se iskoriste a ne  u Dunavu da završe, konferansije ih je upoznavao sa najznačajnijim činjenicama i podacima o reci pored koje žive. Nije izostala ni priča o Kemzi, čuvenoj mitskoj nemani koja obitava u Dunavu kod Smedereva.

Svoj doprinos dao je i Omladinski ansambl „Svetlost“, koji je pored reke imao svoj mini koncert. Počeli su, kako bi drugačije, sa „Lepim plavim Dunavom“ Johana Štrausa mlađeg.

Smederevsku proslavu Dana Dunava organizovalo je Javno preduzeće „Tvrđava“.

Inače, Dan Dunava obeležava se u 14 evropskih podunavskih zemalja potpisnica Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava, kako bi se podigla svest za očuvanje reke kod što većeg broja ljudi apelovalo na racionalnu upotrebu vodnih resursa. Konvencija, potpisana 29. juna 1994. godine u Sofiji, osnov je za saradnju evropskih država za zaštitu Dunava na čijem slivu živi više od 80 miliona ljudi.

Prvi put je ovaj dan obeležen 2004. godine, kada je zvanično doneta odluka o proslavi, na 6. redovnom sastanku ICPDR-a u Beču povodom desetogodišnjice potpisivanja Konvencije. Svih 14 podunavskih zemalja koje su potpisale Međunarodnu konvenciju o zaštiti Dunava proslavljaju ovaj dan.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!