Site icon podunavlje.info

Zašto „Via Doloris“ nije po ukusu žirija?

VELIKA PLANA, 28. jun 2017 – Odluka žirija nedavno završenog 59. Republičkog festivalu amaterskih pozorišta Srbije, održanog u Kuli,  nemalo je iznenadila sve koji su gledali predstavu „Via Doloris“ ansambla CZK „Masuka“, a ponajviše same Planjane.

Od svih predstava koje su igrane na festivalu, uprkos reakcijama publike i stručne javnosti, žiri ne da ih nije nagradio nego ih (jedine) nije ni pomenuo u svojoj odluci. Čak u obrazloženju dodeljenih nagrada stoji da je žiri „ocenjivao osam predstava“. Planjani kao da nisu ni bila na festivalu!

Članovi „Masuke“ su reagovali, a njihovo obraćanje javnosti prenosimo u celosti.

Kraljević Đorđe ponovo na stazi bola!

U srpskoj istoriji od pamtiveka su nove, sveže, možemo slobodno reći i avangardne, i provokativne stvari bivale skrajnute i nikad od samog starta prihvaćene. To je naš gorak talog kulturnog delanja. Takav scenario, verovali ili da, zadesio je i predstavu „Via Doloris“, našeg ansambla CZK „Masuka“, na 59. republičkom festivalu amaterskih pozorišta Srbije. Da, da, čitave Srbije.

Predstava, koja je rađena po tekstu Dejana Petkovića, u režiji Miloša Jagodića, igrana je pred žirijem i publikom kulskog festivala 21. juna. Sa pozornice su nas ispratile pune šake aplauza, oduševljenje, pozitivni i valjani komentari o samom izvođenju predstave i, verujte, čitav naš ansambl verovao je da je sada došlo najzad vreme kada Đorđe skreće sa svoje staze. Završava se cikličnost. Nema više okvira, velika i zaboravljena ličnost ponosne srpske istorije izašla je iz mraka. Predstava i kraljevićev lik žive! Ili nam se barem tako činilo.

Dobili smo izveštaj žirija 59. republičkog festivala amaterskih pozorišta Srbije, i sjajnog Đorđa ovenčanog gromoglasnim aplauzom, i još sjajnijom kritikom Davida Kecmana u biltenu festivala, nigde nije bilo.

Ni spomenuti nismo. Predstava „Via Doloris“ kao da nije ni igrana, aplauz kao da je zaglušen, radio je isključen, svetlosti je sve manje, a gomila bubašvaba izlazi iz mraka i Đorđa vraćaju u bolnu kružnicu.

Samo, ovoga puta Đorđe neće dobrovoljno abdicirati! Vreme je da se digne glas. Vreme je da se ustane iz mraka čamovanja, vreme je da se pobunimo protiv starih estetskih merila, vreme je za nove kanone, a ne „banalne četvorokute.“

Pozivamo sve da nas podrže u borbi za osavremenjivanje kulture. Da ovo ne ostane samo donkihotovska borba sa vetrenjačama; stanimo na put nedorečenosti, prećutanim a izgovorenim rečima. Vratimo sjaj kulturi, jer kultura je sve!


Inače, za one koje to zanima, žiri 59. Republičkog festivala amaterskih pozorišta Srbije održanog u Kuli radio je u sastavu: mr Miroslv Radonjić, teatrolog iz Novog Sada (predsednik žirija), Miroslav Benka, glumac i reditelj iz Stare Pazove i Milomir Nedeljković, glumac iz Kraljeva.


 

Exit mobile version