Objavljen sastav komisije za ocenjivanje projekata

SMEDEREVO, 27. jun 2017 – Gradsko veće u Smederevu donelo je Rešenje o obrazovanju Komisije za ocenjivanje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja za 2017. godinu koji se finansiraju iz budžeta grada Smedereva i imenovanju članova Komisije, saopšteno je danas.

Članovi Komisije su : Milorad Tadić predstavnik Poslovnog udruženja Asocijacija nezavisnih elektronskih medija „ Beograd (ANEM) i poslovnog udruženja asocijacije lokalnih i nezavisnih medija „Lokal pres“ Kragujevac, Petar Jeremić, predstavnik Udruženja novinara Srbije (UNS) i Vlado Mareš, predstavnik „Nezavisnog udruženja novinara Srbije“ (NUNS) i „Nezavisnog društva novinara Vojvodine“ (NDNV).

Zadatak Komisije je da izvrši ocenu projekata podnetih povodom raspisanog Javnog poziva za učešće na konkursu za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja za 2017. godinu, skraćeno, da oceni predloge medija za projektno sufinansiranje.

Takođe, Komisija treba da donese i dostavi obrazloženi predlog o dodeli sredstava za sufinansiranje ovih projekata Gradskom veću na dalje postupanje u skladu sa Pravilnikom i Javnim pozivom.

Članovima Komisije utvrđena je jednokratna nadoknada za ovaj posao u neto iznosu od tri hiljade dinara.

Odluku o raspodeli sredstava sa obrazloženjem donosi Gradsko veće grada Smedereva, u formi rešenja, na osnovu obrazloženog predloga komisije o raspodeli sredstava, a najkasnije u roku od 90 dana od dana zaključenja konkursa.

Prošle godine je za ove namene bilo opredeljeno oko 3,6 miliona dinara, ali konkurs nije realizovan, što ne znači da budžetska sredstva za usluge informisanja nisu raspodeljena i to samo jednom mediju.

Podsećamo, ovlašćeno lice za informacije od javnog značaja nam je dostavilo podatke za oko 3,2 miliona dinara isplaćenih u 2016. firmi Respect media doo („Naše novine“ Smederevo), pri tome ne navodeći i decembarski ugovor zaključen sa istom firmom, vredan oko 1,6 milion dinara, što je ukupno oko pet miliona dinara opredeljenih sredstava, ne preko konkursa za sufinansiranje medijskih projekata od javnog značaja, već preko javnih nabavki male vrednosti.

Najmanji iznos sredstava koji se odobrava po projektu za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja koji će biti sufinansirani sredstvima iz budžeta grada Smedereva za 2017. godinu iznosi 100.000,00 dinara, a najveći iznos sredstava koji se odobrava po navedenom projektu iznosi 1.000.000,00 dinara.

Grad Smederevo objavio je u aprilu ovaj poziv za učešće na konkursu za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja za 2017. godinu, sa ukupno predviđenim sredstvima od 1.000.000,00 dinara za sve medije čiji predlozi dobiju „prelaznu ocenu“ za ostvarivanje javnog interesa građana tokom kalendarske godine.

Podeljeno na 12 meseci, pa sa brojem medija, to samo govori o onima koji planiraju i izvršavaju budžet i njihovom odnosu prema medijima i novinarima. Omalovažavanje tako važnog posla kao što je informisanje od javnog značaja, sa ponižavajuće opredeljenim sredstvima samo potvrđuje tezu da su aktuelni donosioci odluka u Smederevu odavno izgubili politički kompas, mornarski rečeno, već su se nasukali a da toga možda i nisu svesni…

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!