Još jedan pokušaj samoubistva radnika „Goše“

SMEDEREVSKA PALANKA – 23. jun 2017 – U FŠV „Goša“ su ovog petka, kako je najavljeno, stigli predstavnici međunarodnog Sindikata industrijskih radnika. Ipak, ova poseta ostala je u senci onoga što se dogodilo prethodnog dana: Miloš Ristić, tridesetsedmogodišnji precizni mehaničar na obrtnim postoljima, pokušao je da, baš kao što je to učinio njegov kolega pre tri meseca, zbog bede i beznađa, sebi oduzme život.

Bogu hvala, sve se dobro završilo. Miloševo, izgledalo je tako – poslednje obraćanje na „fejsu“ videli su njegovi drugari i pozvali hitnu pomoć. Šaka sedativa koju je popio, srećom, još nije bila stigla do krvotoka, Miloš je prebačen u bolnicu, gde mu je ispran želudac i data infuzija. Posle noći provedene u bolnici, Miloš je odmah došao u fabriku, da vide šta rade njegove kolege, štrajkači.

– Svestan sam da je ovo bila loša ideja, ali došao sam dotle da sam bio sabijen uza zid. Mogao sam da biram: ili ja ili da odem i pobijem njih ne znam koliko, pa onda sebi da presudim. Ovo je ipak bila bolja varijanta, jer kad čovek ostane bez ikakve perspektive postane ravnodušan prema smrti i svašta može da uradi – poverava svoje crne misli uoči pokušaja samoubistva Miloš.

Kaže još da to nije učinio sebe radi, da su u mnogo gorem položaju njegove kolege koje imaju porodice i decu. Hteo je, kaže, da skrene pažnju na situaciju u kojoj su svi oni već godinama, ne samo ova tri meseca, a da niko iz države prstom ne mrda da se reši problem 350 porodica.

– Kolege iz Mađarske, Bugarske i Rumunije, koji su danas bili s nama, pa i na blokadi pruge, znaju o čemu se ovde radi. I oni su, u njihovim zemljama prošli kroz to, neuspele privatizacije i sve što sledi, ali su se na kraju izborili – kaže Bojan Đorđević iz štrajkačkog odbora.

Za početak, ovi međunarodni sindikalci pismeno su se obratili Vladi i predsedniku Srbije, a najavljuju i da će problem internacionalizovati. Obratiće se i Slovacima, jer sva ova muka u kojoj su „Gošini“ radnici odatle i potiče. Koliko će u tome imati uspeha – ostaje da se vidi.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!