Prva kineska godina smederevske železare

BEOGRAD/SMEDEREVO, 22. jun 2017 – Izvor: Danas – Kineska kompanija Hestil koja je preuzela upravljanje smederevskom železarom 30. juna 2016. godine saopštila je da je tokom ove godine, ta fabrika zauzela drugo mesto na listi najvećih izvoznika u Srbiji i da u drugu godinu poslovanja ulazi sa novim ulaganjima u proizvodnu opremu i objekte u vrednosti od oko 150 miliona dolara. U Hestilu kažu da su nakon godinu dana poslovanja u Srbiji, ostvarili rekordnu prodaju finalnih čeličnih proizvoda i dobre finansijske rezultate od prodaje.

Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“, čija podružnica deluje u toj fabrici, a i sam je bio radnik u Železari dugi niz godina, kaže za Danas da su izneti podaci približno tačni.

– Tačno je da je Železara Srbije postala drugi izvoznik u Srbiji. Plate su redovne, još uvek nisu u visini onih iz vremena dok je američki Ju es stil bio vlasnik, ali je najvažnije da ih ima i da fabrika normalno funkcioniše. Ono što nije tačno je da se trenutno ostvaruju rekordni rezultati. U vreme dok je Ju es stil rukovodio u Železari se mesečno proizvodilo oko 160 hiljada tona čelika a u izuzetnim situacija oko 180 hiljada. Trenutno se proizvodi 120 hiljada tona čelika, tako da se može konstatovati ne samo da proizvodnja nije rekordna već je i manja nego što je bila u vreme upravljanja Amerikanaca – ističe Veselinović. Naš sagovornik pozdravlja nova ulaganja koja se navode u saopštenju i ističe da njihova važnost zavisi od toga u šta će biti utrošena ta sredstva.

– Ako je reč o redovnim remontima, onda je to da tako kažem važno, ali od manjeg značaja. Ako pak Kinezi misle da ulože u novu proizvodnu traku, to bi svakako unapredilo rad Železare i dalo joj novu važnu dimenziju – kaže Veselinović. On ističe da je veoma diskutabilno kako su Kinezi samo za godinu dana uspeli da obezbede profitabilno poslovanje Železare Smederevo.

– To je prilično zanimljivo naročito ako se zna da je za vreme upravljanja države zabeležen gubitak od 120 miliona evra. Nakon toga veoma je teško vratiti se u kratkom vremenskom intervalu. Postoje neke indicije da je do toga došlo jer Hestil lim iz Kine spaja sa onim urađenim u Železari Smederevo i prodaje ga onda kao njen proizvod. Kao što je poznato Evropska unija to ne dozvoljava, već je Železaru Smederevo u prošlosti upozoravala zbog toga i u slučaju da se to ponovi Srbija bi mogla da bude kažnjena plaćanjem penala ili zabranom izvoza što bi se sve negativno odrazilo na rad smederevske železare – poručuje Veselinović.

Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu navodi da je Železara Smederevo najbolji primer kako preduzeće koje je bilo na stranputici može da se oporavi.

– Ja sam bio optimista od prvog dana kada su Kinezi preuzeli Železaru i pokazalo se da je Hestil uspeo da fabriku digne na noge. Očito je da Kinezi znaju da upravljaju takvim kompanijama, da znaju koliko i u šta treba uložiti, da imaju veoma visoku radnu etiku i dobar mehanizam kontrole što je dovelo do uspeha. Faktički može se reći da je Železara Smederevo u proizvodnom smislu dovedena otprilike na nekadašnji nivo funkcionisanja. U međuvremenu, dok nije imala vlasnika, upropašćena je prvenstveno zahvaljujući nesposobnom menadžmentu – ističe Savić. On dodaje da sve što je navedeno u saopštenju Hestila zvuči realno te da su Kinezi demonstrirali da se dobri poslovni rezultati i profitabilnost mogu ostvariti i u kratkom vremenskom periodu.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!