Site icon podunavlje.info

Slaviša Pupović pobednik Kosidbe na Plavincu

SMEDEREVO, 18. jun 2017 – Udruženje kosača iz Smedereva organizovalo je uspešno, uz koju kap kiše, jubilarnu, 18. Kosidbu na Plavincu u Goranskom gaju, najmasovniju te vrste u okruženju, a prvi dobitnik Kosačkog cveta, novoustanovljene nagrade najboljem kosaču je Slaviša Pupović iz Crne Gore.

“Uspeli smo da ovu manifestaciju dovedemo do toga da bude, ne samo po broju kosača, jedinstvena u Srbiji, regionu, pa i šire, na kojoj učestvuje na stotine kosača iz oko 40 gradova Srbije i zemalja u okruženju. Važno je da budemo dobri domaćini i da se naši gosti ovde osećaju, kao kod svojih prijatelja”, istakao je Dragan Rogan, predsednik Udruženja kosača Plavinac.

Svečani defile, sastavljen od više stotina učesnika, na čijem čelu su bila beli konji, ali i poniji, a odmah posle njih deca u narodnim nošnjama i naravno – kosači, njih više od 190, tačnije 194, jedan više nego lane, ali nije važan broj, poručuje za Podunavlje info predsednik Skupštine kosača Karlo Ribak.

Program Kosidbe na Plavincu je raznovrstan, a u osnovi su aktivnosti i druženja kosača, ali i meštana i posetilaca, ljubitelja tradicionalnih srpskih vrednosti i običaja.

“Najvažnija je bezbednost kosača. Za prethodnih 17 godina nismo imali ni najmanju povredu. Nadamo se da ih neće biti ni ove godine. Britka kosa!”, poručio je na jutarnjem sastanku kosača, Nikola Milivojević, kozbaša, koji se naročito zahvalio na dolasku pripadnicama lepšeg pola, koje ravnopravno sa muškarcima kose padine Goranskog gaja.

Ove godine ustanovljena nagrada Kosački cvet, delo vajara Zorana Kuzmanovića na ideju Dobrice Popovića, dodeljena je najboljem kosaču ovogodišnje smederevske manifestacije, koji je bio najuspešniji među deset najboljih – Slaviši Pupoviću iz sela Bobova kod Pljevalja.

“Može tako da se kaže, bez ikakve skromnosti, jedan od boljih kosača. Ovde su svi kosci dobri, ali neko mora da bude prvi, neko drugi, treći i tako.. Plavinac je divno mesto na koje dolazim već 5-6 godina. Izuzetno druženje, najrealnija kosidba, izuzetna organizacija, jedna od najboljih, ako ne i najbolja manifestacije ove vrste u regionu. Ovde se ne prave pare, ne pravi se biznis, nego se kosi i druži sa ljudima”, rekao je za Podunavlje info najbolji kosač 2017. u Goranskom gaju.

Kosidbu na Plavincu su svojim rukotvorinama i kulinarsko-pekarskim umećem ulepšali i aktivi žena iz ovog kraja, a program je upotpunjen nastupom folklornih grupa iz Smedereva, Velike Plane i Starog sela, kao i nadmetanjem u pomalo zaboravljenim disciplinama, poput bacanja kamena sa ramena i nadvlačenju konopca.

Za sve posetioce tradicionalno su pripremani besplatni gurmanski specijaliteti iz kotlića na otvorenom, poput čorbastog pasulja, gulaša i riblje čorbe.

Organizatori manifestacije, Udruženje kosača Plavinac, u saradnji sa MZ Plavinac i Pokretom gorana, već osamnaest godina priprema Kosidbu na Plavincu bez ikakve nadoknade, a u njenoj realizaciji učestvuje oko stotinu aktivista, volontera, uz svesrdnu pomoć brojnih sponzora, donator i prijatelja ove jedinstvene turističke manifestacije.

Exit mobile version