Nezakonite duple funkcije odbornika

KOVIN, 16. jun 2017 – Posle aprilskih izbora za Skupštinu opštine Kovin i majskih za savete mesnih zajednica, deset odbornika lokalne skupštine našlo se u sukobu interesa. Toliko je, naime, onih koji pored odborničke funkcije sede i u nekom od saveta opštinskih mesnih zajednica, što je, prema tumačenju Agencije za borbu protiv korupcije, nespojivo i predstavlja sukob interesa.
“Istovremenim vršenjem navedene javne funkcije i obavljanjem navedene dužnosti ugrožava se nepristrasno vršenje javne funkcije, što je suprotno odredbama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije”, kaže se u tumačenju Agencije. Interesantno je i to da ovi odbornici, opet po Zakonu, nisu imali pravo na kandidaturu na izborima za savete mesnih zajednica.

Radi se isključivo o odbornicima vladajuće SNS-SPS-JS-SVM koalicije.
“Duple funkcije” trenutno obavljaju Dušan Maksimović, Radiša Antonijev, Slobodan Lacku, Srđan Nenek, Emil Hmelirš i Zlatko Tilić,  svi SNS, Biljana Ilić i Goran Vujović iz SPS-a, kao i dvoje odbornika SVM-a – Ilija Pirkov i Marija Kovač,  oboje su iz Skorenovca, jedine mesne zajednice u kojoj naprednjaci nisu osvojili ni jedno mesto u novom sazivu Saveta. Prema istom tumačenju, upitne su i  funkcije članova Opštinskog veća, naprednjaka Dragana Šljivovačkog i Bojana Stojanovića, koji su u maju izabrani u Savet MZ Bavanište.
“Ukoliko Agencija utvrdi da je funkcioner u konkretnom slučaju povredio odredbe Zakona o Agenciji izriče mu se mera upozorenja  i obavezuje se da u roku od 15 dana od dana prijema tog rešenja prestane sa istovremenim vršenjem javne funkcije i obavljanjem navedene dužnosti”, stoji u mišljenju Agencije i još da “ako se funkcioner ogluši o ovu meru, Agencija može nadležnom prekršajnom sudu podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka“. Kazne su u rasponu od 50 do 100 hiljada dinara.
Kada rešenjem utvrdi da je funkcioner postupio suprotno odredbama Zakona o Agenciji, Agencija može  nadležnom prekršajnom sudu može podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka. Za prekršaje koji su propisani Zakonom o Agenciji funkcionerima se mogu izreći novčane kazne u iznosu od 50,000-150.000 dinara.
Iako je na nedavno održanoj drugoj sednici novog skupštinskog saziva vladajuća većina usvojila izveštaj sa majskih izbora za savete MZ, na kojima su poimence bili nabrojani novi članovi svih saveta, niko iz redova opozicije nije imao primedbu na to da su neke njihove kolege iz vlasti u potencijalnom sukobu interesa.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!