Punoletstvo Kosidbe na Plavincu

SMEDEREVO, 15. jun 2017 – Udruženje kosača iz Smedereva organizovaće 18. Kosidbu na Plavincu u Goranskom gaju, najmasovniju te vrste u okruženju, u nedelju, 18. juna, saopšteno je danas.

“Uspeli smo da ovu manifestaciju dovedemo do toga da, po broju kosača, bude jedinstvena u Srbiji, regionu, pa i šire. Prošle godine su na ovoj manifestaciji učestvovala 193 kosača iz oko 40 gradova Srbije i zemalja u okruženju”, istakao je na današnjoj konferenciji za novinare Dragan Rogan, predsednik Udruženja kosača Plavinac.

On je pozvao “sve ljude dobre volje i sa dobrim namerama” da u nedelju budu njihovi dragi gosti, da uživaju u programu koji su pripremili, ali i u prirodi sa predivnim pogledom na Dunav.

Svečani defile, sastavljen od više stotina učesnika, kreće u nedelju ujutro Goranskim gajem uz Kosačku himnu, bez obzira na meteorološke prilike, poručuje predsednik Skupštine kosača, Karlo Ribak i izražava nadu da će, kao i do sada, “Bog da nas pogleda, kao i poslednjih sedamnaest godina, bar do finalnog takmičenja kosača i proglašenja pobednika.”

Iz godine u godinu je kontinuirano interesovanje za ovu manifestaciju, a ono što je karakteriše je porodična atmosfera, istakao je Ribak i pozvao Smederevce da dođu u što većem broju i ulepšaju manifestaciju koja je odavno prevazišla lokalne okvire.

Program Kosidbe na Plavincu je raznovrstan, a u osnovi su aktivnosti i druženja kosača, ali i meštana i posetilaca, ljubitelja tradicionalnih srpskih vrednosti i običaja.

“Najvažnija je bezbednost kosača. Za prethodnih 17 godina nismo imali ni najmanju povredu. Nadamo se da ih neće biti ni ove godine. To samo govori da je reč o vrsnim profesionalcima i majstorima svog zanata. Mi smo tu da kosu, kao sredstvo rada, otrgnemo od zaborava. Deset najboljih kosača učestvuje u finalnom delu, bira se najbolji kosač uz učešće i žena kosača, a ocenjuje ih stručni žiri”, kaže kozbaša Nikola Milivojević.

Ove godine ustanovljena nagrada Kosački cvet, delo vajara Zorana Kuzmanovića na ideju Dobrice Popovića, biće dodeljena najboljem kosaču smederevske manifestacije.

Kosidbu na Plavincu će svojim rukotvorinama i kulinarsko-pekarskim umećem ulepšati i dvadesetak aktiva žena iz ovog kraja, a program će biti  upotpunjen nastupom domaćih folklornih grupa i nadmetanjem u pomalo zaboravljenim disciplinama, poput bacanja kamena sa ramena i nadvlačenju konopca.

Za sve posetioce tradicionalno se pripremaju besplatni gurmanski specijaliteti iz kotlića na otvorenom, poput čorbastog pasulja, gulaša i riblje čorbe.

Organizatori manifestacije, Udruženje kosača Plavinac, već osamnaestu godinu pripremaju Kosidbu na Plavincu bez ikakve nadoknade, a u njenoj realizaciji učestvuje oko stotinu aktivista, volontera.

Manifestaciju pomažu brojni sponzori, donatori, prijatelji manifestacije, a očekuje se i značajnije učešće lokalne samouprave.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!