Potrebna primena Sporazuma o bezbednosti novinara

NUNS, 15. jun 2017 – Predstavnici novinarskih i medijskih udruženja zatražili su danas da Sporazum o saradnji i merama za podizanje nivoa bezbednosti novinara konačno mora početi da se primenjuje, dok je zamenik republičkoj javnog tužioca Branko Stamenković tvrdio da se Sporazum primenjuje.

„Izgleda da je država potpisivanjem Sporazuma smatrala da je posao završila. Mi na to ne pristajemo, već zahtevamo da se potpisano počne primenjivati. Najmanje što očekujemo je da vlast prestane sa kreiranjem atmosfere u kojoj je hajka na novinare moguća i poželjna“, rekao je predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Slaviša Lekić na konferenciji „Medijske slobode i bezbednost novinara u Srbiji – šta je sledeći korak“.

Navedeni Sporazum potpisali su krajem decembra meseca prošle godine predstavnici republičkog tužilaštva, MUP-a Srbije i novinarskih i medijskih udruženja.

Petar Jeremić iz Udruženja novinara Srbije rekao je da činjenica da se niko iz MUP-a Srbije nije pojavio na današnjem skupu predstavlja jasnu poruku države novinarima i medijima. On je apelovao na novinare, a naročito one na lokalu, da ne ćute o pretnjama koje dobijaju.

Urednik Južnih vesti iz Niša Predrag Blagojević ocenio je da je Sporazum samo izgovor za vlast da pred EU mogu da kažu: „Eto, sarađujemo“, a da u stvari ne žele da ga primene.

Advokat Miloš Stojković rekao je da se pitanje zaštite novinara ne sme shvatiti kao pitanje „štrikliranja“ pregovaračkih poglavlja, već kao pitanje koje je od suštinskog značaja za demokratizaciju društva.

Zamenik republičkog javnog tužioca Branko Stamenković rekao je da je komunikacija između potpisnika Sporazuma uspostavljena, a formirana je i radna grupa koja prati primenu Sporazuma i koja je do sada održala tri sastanka.

„Jako je važno naglasiti da dobra volja apsolutno postoji i mi smo ispunili ili ispunjavamo svaku tačku potpisanog Sporazuma. Dakle, sistem je postavljen, a radna grupa će reagovati ako budu uočene nepravilnosti“, kazao je Stamenković.

Dodao je da i novinari moraju da razumeju da nije moguće uvek dati sve podatke iz istrage iz raznih razloga, ne zbog zavereničkog pristupa, već je reč o poštovanju zakona.

Konferenciju su organizovali Nezavisno društvo novinara Vojvodine, OEBS i Ambasada Australije u Beogradu.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!