Slike iz Smedereva u Nacionalnoj galeriji Makedonije

Nacionalnoj galeriji Makedonije u Skoplju upravo je završena izložba slika Nikole Martinoskog, „nesumnjivo najvećeg i najvažnijeg makedonskog umetnika dvadesetog veka“, kako je u izložbenom katalogu zapisao autor izložbe, dr Kiril Penušliski.

Izložba je nosila naziv: „Nikola Martinoski, počeci, 1919-1929“, a bila je postavljena i svečano otvorena 11. maja 2017. godine. Na ovoj izuzetnoj postavci Muzej u Smederevu imao je čast da predstavi slike Nikole Martinoskog koje se čuvaju u Zbirci likovne umetnosti ovog muzeja. Izložene su četiri „smederevske slike“: Ženski akt sa kapom (1928), Devojka sa ćupom i mladić /Berba, (1929), Ribari sa Ohridskog jezera (1929) i Portret Dimitrija Frtunića (1929).


Smederevac Milan Jovanović Stojimirović bio je prvi kolekcionar slika Nikole Martinoskog


Pomenimo podatak da su ove slike bile izložene i na retrospektivnoj izložbi dela Nikole Martinoskog u Skoplju 1975. godine. Navedena dela su u sastav smederevskog muzeja ušla iz predratne privatne kolekcije Smederevca Milana Jovanovića Stojimirovića, koji je ove slike nabavio tokom službovanja u Skoplju između 1930. i 1935. godine, i koji je bio lični prijatelj sa ovim umetnikom. U izložbenom katalogu je istaknuto da je Milan Jovanović Stojimirović bio jedan od prvih kolekcionara makedonske moderne umetnosti. U dnevnicima Milana Jovanovića Stojimirovića, kao i u dnevnom listu „Vardar“ koji je izlazio u Skoplju, a koji je on uređivao u navedenom periodu, nalazi se niz beleški o Nikoli Martinoskom, koje otvaraju nove perspektive i mogućnosti za saradnju između Smedereva i Skoplja. Za početak najavljujemo gostovanje dr Kirila Penušliskog u smederevskom muzeju o slikama Nikole Martinoskog koje su bile izložene u Skoplju.

Autorka teksta: mr Snežana Cvetković, viša kustoskinja istoričarka umetnosti Muzeja u Smederevu

Skorašnji članci

error: Content is protected !!