Argentinske doge u Đurđevoj tvrđavi

SMEDEREVO, 11. jun 2017 – Smederevska tvrđava je ove subote i nedelje ugostila neobično društvo; pse rase dogo argentino iz više evropskih država i njihove vlasnike. Ovde je održana za tu rasu specijalizovana međunarodna izložba, po rečima organizatora jedna od najprestižnijih u ovom delu Evrope.

– Ovo je jedanaesta godina za redom kako se održava ova manifestacija. Organizuju je Srpska asocijacija dogo argentino klubova, S.A.D.A.K,  u saradnji sa Kinološkim savezom Srbije i Kinološkim društvom Smederevo prijavljeno je 130 pasa iz desetak zemalja, sam vrh dogo argentino sveta se pojavljuje na ovoj našoj srpskoj izložbi – objašnjava Miroslava Lazić, kinološki sudija i član Upravnog odbora S.A.D.A.K-a.


Argentinski pas – Ova rasa je nastala 1910. godine u Argentini, ukrštanjem mastifa, nemačke doge, boksera i pasa drugih rasa. Argentinski pas je snažna, hrabra i okretna životinja, obdarena izvrsnim njuhom, koja veoma dobro prihvata obuku.

U Argentini ga koristi policija i carinici, u selima ga drže za lov na pumu i divljeg vepra. Pored toga što se koristi za čuvanje i za odbranu, poznat je i kao pas spasilac i pratilac slepih, sposoban da obavlja najrazličitije poslove. Argentinski pas je, takođe, i kućni ljubimac, odan i umiljat, veoma cenjen u svojoj zemlji, ali i u svetu.


 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!