Radnici „Goše“ zarobili vagone za Slovačku

SMEDEREVSKA PALANKA, 9. jun 2017 – Umesto u halama i fabričkom krugu, gde obično budu mada štrajk još uvek traje, zaposleni u FŠV Goša“ jutro su proveli na železničkoj stanici.

Štrajk radnika Fabrike šinskih vozila „Goša“ u Smederevskoj Palanci, koji traje sa prekidima već dva i po meseca,, sada je silom prilika izašao iz fabrike; radnici su na železničkoj stanici u ovom gradu, gde čuvaju vagone sa njihovih ruku delom, gotovim proizvodima spremljenim da odu u Slovačku, u njihovu nekada matičnu firmu ŽOS iz Trnave.

– Ni posle razgovora sa ovim novim predstavnikom vlasnika nije poštovano što smo se dogovorili i što smo stavili na papir. Dogovor je bio da pustimo vagone da izađu iz fabrike, a oni će nam odmah sutradan izvršiti uplatu. To nije desilo i odlučili smo da ne damo vagonima da krenu odavde. Napravićemo straže od po deset ljudi koji će tu tokom vikenda non-stop da dežuraju – kaže Milan Vujčić, predsednik štrajkačkog odbora.

Na koloseku je zarobljeno desetak vagona sa obrtnim postoljima i drugim proizvodima. Štrajkači su o svojoj odluci obavestili i Policiju, objasnivši da nemaju nameru da blokiraju prugu i stanicu već samo vagone koji treba da krenu put Slovačke. Ukoliko ne radikalizuju štrajk, dodaju.

U svakom slučaju, radnici su odlučni da ne popuste, jer su više puta izigrani. Još uvek čekaju obećanih 30 hiljada po zaposlenom, koliko nedostaje do dogovorenih 100 hiljada dinara da bi obustavili štrajk. Ostaju i pri ostalim zahtevima; da im se dug za zaostale zarade isplati u 16 rata, kao i da plate moraju da bude redovne, mesec za mesec. Zbog neisplaćenih zarada u vreme prethodnog slovačkog vlasnika firme, dug za zaostale zarade se samo iz godine u godinu nagomilavao, a pune četiri im nisu bili uplaćivani ni porezi i doprinosi. Poučeni tim iskustvom sada nisu spremni na ustupke.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!