Perspektive razvoja organske proizvodnje

SMEDEREVO, 9. jun 2017 – Radna grupa Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji koja prati pregovore u poglavljima 11 – Poljoprivreda i ruralni razvoj, 12 – Bezbednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika i 13 – Ribarstvo, održala je danas sednicu u smederevskom Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju. Tema skupa: Proces pregovora sa EU i perspektive razvoja organske proizvodnje.

Generalni sekretar Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje – Serbia organika, Ivana Simić, govorila je o principima i standardima organske proizvodnje, zatim o osnovnim koracima za uspostavljanje organske poljoprivredne proizvodnje, kao i o tržištu i marketingu organskih proizvoda.

Ona je za Podunavlje info rekla da je udruženju Serbia organika cilj da kao krovna organizacija ovog sektora u Srbiji upoznaju ljude i buduće organske proizvođače sa svim principima organske proizvodnje i procedurom kako se postaje organski proizvođač u skladu sa zakonskim propisima iz ove oblasti.

“Što se tiče harmonizacije sektora organske proizvodnje u Srbiji sa legislativom Evropske unije, naš zakonski okvir je prilično usaglašen, odnosno neusaglašenosti nisu krucijalne. Neke od odredbi, mi iz sektora smatramo da ne treba uopšte da se usaglase, zato što su to neke specifičnosti organske proizvodnje u Srbiji, na primer, grupna sertifikacija”, rekla je za Podunavlje info Ivana Simić. Prema njenim rečima, od ukupno oko 2300 proizvođača u oblasti organske proizvodnje u Srbiji, više od 2000 je u sistemu grupne sertifikacije, odnosno, oni su kooperanti firmi koje su nosioci sertifikata.

Samostalni savetnik za razvoj organske proizvodnje u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, Jelena Milić, predstavila je zakonski okvir i mere podrške.

U izjavi za Podunavlje info ona je ocenila da je prethodnih godina dosta urađeno na planu razvoja organske proizvodnje.

“Imali smo situaciju da su površine 2015. povećane čak za 62 odsto. Znajući prirodne potencijale Srbije, obim proizvodnje bi mogao da bude i mnogo veći, s obzirom da imamo zemljište koje u većini slučajeva nije zagađeno teškim metalima i organskim zagađivačima. Imamo značajne površine u okviru zaštićenih prirodnih dobara koja predstavljaju idealna mesta za razvoj organske proizvodnje. Država je pripremila zakonodavni okvir u skladu sa regulativama Evropske unije. Ministarstvo je u protekloj godini pripremilo tvining projekat, odobren od strane Evropske komisije, čiji je cilj jačanje kapaciteta za dalju implementaciju i pripremu zakonodavnog okvira i potpunu harmonizaciju propisa iz oblasti organske proizvodnje. Takođe, imamo i mere kojima Ministarstvo podržava organske proizvođače, poput refundiranja dela troškova prema ovlašćenim kontrolnim organizacijama u skladu sa Uredbom o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Procenat refundiranja za ovu godinu je 50 posto, a za marginalna područja 65 odsto”, rekla je za Podunavlje info predstavnica Ministarstva poljoprivrede.


“Pregovaračka poglavlja 11, 12, 13 nisu otvorena, za poglavlje 11 se privodi kraju izrada Akcionog plana, koji je jedan od uslova za njegovo otvaranje. Za poglavlje 12 je tek početkom godine pristigao skrining izveštaj o usklađenosti našeg zakonodavstva i institucionalnog okvira u toj oblasti (pitanje bezbednosti hrane). U okviru poglavlja 13, koje pokriva politiku ribarstva, ne postoje merila za otvaranje ovog poglavlja. Trenutno se radi na tehničkim pripremama za njegovo otvaranje, ali nemam informaciju kada bi to moglo da se dogodi”, izjavio je za Podunavlje info Ivan Knežević, zamenik generalnog sekretara Evropskog pokreta u Srbiji i jedan od koordinatora Radne grupe Nacionalnog konventa o EU koja prati pregovore sa EU u oblasti poljoprivrede.


Zamenik generalnog sekretara Evropskog pokreta u Srbiji i jedan od koordinatora Radne grupe Nacionalnog konventa o EU koja prati pregovore sa EU u oblasti poljoprivrede, Ivan Knežević,  u izjavi za Podunavlje info je kazao da je današnji sastanak, organizovan sa Regionalnom razvojnom agencijom Braničevo-Podunavlje, posvećen temi potencijala razvoja organske proizvodnje u kontekstu pregovora naše zemlje sa EU.

“Ovu temu je naša grupa imala pre dve godine, pa je ovo prilika da vidimo kakve su se promene desile u međuvremenu i da promovišemo i informišemo zainteresovane strane u ovom delu naše zemlje, jer uloga Konventa nije samo praćenje procesa pregovora i doprinos formulisanju pregovaračkih pozicija, već i informisanje zainteresovanih strana o različitim temama, potencijalima i efektima ulaska naše zemlje u EU. Danas je to organska proizvodnja i smatram da u tom delu postoji veliki potencijal”, ocenio je za Podunavlje info Knežević.

Bilo bi nepravedno izostaviti da je jedan od izlagača na današnjem skupu u Smederevu bio i Ivan Tupajić, iz firme Superior doo Velika Plana, koji je govorio o proizvodnji organskog semena i sadnog materijala.

Recimo na kraju da se, u okviru zvanične posete Srbiji, evropski komesar za proširenje i susedsku politiku, Johanes Han, sastao i sa predstavnicima Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, a tema razgovora bio je uticaj vladavine prava na poslovnu zajednicu. Evropski komesar je tom prilikom, ponovio potrebu zajedničkog rada na promociji aktivnosti i projekata koje EU podržava u Srbiji u okviru pripreme za članstvo. Na sastanku održanom u prostorijama Delegacije Evropske unije u Srbiji, učestvovali su pored komesara Hana, koordinatorka Nacionalnog konventa o EU, Nataša Dragojlović, koordinatorka Radne grupe Konventa za Poglavlje 24, Sonja Stojanović Gajić, zatim Ana Firtel iz Saveta stranih investitora FIC, kao i predstavnici NALED-a i Američke privredne komore AMČAM.

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!