Pozorište PATOS o slučaju DD – Krmak

SSMEDEREVO, 8. jun 2017 – Povodom sada već čuvenog slučaja snimanja spota DJ Krmka u smederevskoj OŠ „Dimitrije Davidović“, oglasilo se i pozorište PATOS.

Njihovo obraćanje javnosti u vezi sa ovim slučajem prenosimo u celosti.

Kao obrazovno odgovorno pozorište koje radi sa decom i mladima, PATOS najoštrije osuđuje skandalozni „muzički“ spot „Profesorice“ u OŠ „Dimitrije Davidović“ u Smederevu. PATOS je posebno pozvan da reaguje jer su u realizaciji spota, između ostalih, učestvovali nekadašnji članovi pozorišta, ali i učenici osnovnih i srednjih škola koji su sadašnji članovi. Po rečima tih učenika, za snimanje spota su saznali u samoj školi ili preko drugara, kao i to da je obezbeđen honorar u iznosu od 500 dinara. Samo pozorište sa tim nije bilo upoznato ni u jednom trenutku. Kako navode, nisu znali kakav se spot snima, ali su imali poverenja u školu. Kako sad da roditelji i deca imauju poverenja u obrazovne institucije? Javno izražavamo stav protiv ovakvih pogubnih trendova za čitavo naše društvo.
Ono što u celoj priči najviše brine jeste – kako podstaći decu i mlade da kritički promišljaju i razlikuju dobro od lošeg? Da li su prepušteni sami sebi ili smeju da veruju kulturi i obrazovanju. Za odrasle ovo je tema na nivou skandala od nekoliko dana (iako se nadamo da neće biti tako), ali za decu je ovo trauma. PATOS, kao njihovo pozorište, prezima odgovornost. Da li je to slučaj i sa školom i ostalim akterima realizacije spota?
Pozorište PATOS svakom svojom aktivnošću podstiče decu na obrazovanje, razvoj talenata i ukusa. Međutim, ovaj događaj nameće pitanje da li je to dovoljno ukoliko izostane podrška institucija poput škola, gradskih ustanova, ali i one najvažnije – porodice?
Ispoljavanje našeg stava u javnosti povodom ovog događaja, ide u prilog našoj konstantnoj borbi za ove vrednosti. Deci i mladima šaljemo poruku da vredi ispoljiti stav i birati stranu obrazovanja, razvoja talenata i ukusa, iako ponekad oni koji su odgovorni da brinu o njima, to ne čine.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!