Site icon podunavlje.info

SO Kovin: Sednica pod lupom zakona

KOVIN 7. jun 2017 –  Druga sednica novog saziva Skupštine opštine Kovin, održana u utorak 6. juna, ostaće pod sumnjom regularnosti,  jer na njoj je osam novih odbornika glasalo pre no što im je verifikacioni odbor potvrdio mandate.

Posle majskog konstituisanja vlasti od strane koalicije SNS-SPS-JS-SVM usledila je raspodela funkcija na koje je avanzovalo i ovih osmoro odbornika, koji su, po slovu zakona, podneli  ostavke na odbornička mesta. I to šestoro naprednjaka i dvoje socijalista.

Druga sednica, čiji je dnevni red uglavnom činila gomila „tehničkih“ tačaka (formiranje raznih komisija i saveta) počela je prozivkom i odbornika čiji je mandat Skupština tek trebalo da verifikuje na početku sednice.

Rasprava je otvorena pitanjem šefa demokrata dr Vladimira Tasića da li novi odbornici imaju pravo glasa pre no što će im biti overeni mandati (usvajanje zapisnika i dnevnog reda, kao i izbor Verifikacionog odbora). Odgovorila je sekretarka Skupštine Radmila Sikimić pozitivnim tumačenjem zakona i Poslovnika. Po njenim rečima, pravo glasa imaju i odbornici kojima su (samo) dodeljeni mandati. Ne i verifikovani, što je, sudeći po reakcijama dela prisutnih, presedan u radu najvišeg organa lokalne samouprave.

Tu međutim, nije bio kraj neregularnosti. Sve vreme u glasanju je učestvovao i odbornik Jedinstvene Srbije Nemanja Vujasinović koji je, saznajemo, od 1. juna imenovan na funkciju pomoćnika predsednice opštine. Kao takav, trebalo je da podnese ostavku između dve sednice SO, ali je to učinio tek na kraju druge.

U redovima opozicije (DS i Dveri)  kažu da će, zasad, tražiti samo pismeni odgovor na ono tumačenje zakonitosti sekretara SO Radmile Sikimić.

Jedino logično objašnjenje, koje se moglo čuti u pauzi, jeste to da naprednjaci nisu hteli da rizikuju izglasavanje dnevnog reda u koje bi ušli sa svega 16 odbornika i tako bili preterano oslonjeni na  koalicione partnere iz SPS-a i JS. Jer, podsetimo, kovinska lokalna skupština ima 45 odbornika.

Exit mobile version