“Šampioni svaki dan” u Smederevu 

SMEDEREVO, 6. jun 2017 – Paraolimpijski komitet Srbije i Apatinska pivara predstavili su danas u Smederevu, prvom od sedam gradova Srbije, projekat “Šampioni svaki dan” i sajt pod istim nazivom, koji su namenjeni osobama sa invaliditetom(OSI), ali i svim građanima zainteresovanim da se aktivno uključe u projekat.

“Šampioni svaki dan” su platforma namenjena svim osobama sa invaliditetom koje se već bave sportom ili bi mogle da se fizički aktiviraju i da kroz sport otkriju u sebi buduće šampione. Cilj projekta je da se osobama sa invaliditetom omoguće bolji uslovi za bavljenje sportom i veća dostupnost sportskim objektima.
Platforma je zamišljena kao izvor znanja i informacija o sportskim aktivnostima koje se odvijaju u okviru Paraolimpijskog komiteta Srbije, drugih organizacija i institucija u Srbiji, kao prostor za inspiraciju pričama uspešnih sportista, ali i mogućnost direktnog učestvovanja u programu Šampioni svaki dan.

Događaju pod nazivom “Zov šampiona” u Sportskoj hali u Smederevu prisustvovao je i Draženko Mitrović, naš paraolimpijac, vicešampion u bacanju diska na Paraolimpijskim igrama u Pekingu i Londonu, a slični događaji biće održani u još šest gradova Srbije.

“Projektom pokušavamo da izvučemo što više osoba sa invaliditetom iz kuća da počnu da se bave sportom, a oni koji se već bave da unaprede sportske aktivnosti i jednoga dana postanu šampioni. Cilj je popularizacija sporta osoba sa invaliditetom, a moj moto je: “Volja čini čuda”. Sve ovo radimo da motivišemo osobe sa invaliditetom, naročito mlade, da počnu da se bave sportom”, rekao je novinarima Mitrović.

Kako je ocenio, najveći problem su fizičke barijere, treba prilagoditi sve javne ustanove, ne samo sportske objekte, osobama sa invaliditetom, a jedan od ciljeva projekta je i uključivanje lokalnih samouprava kako bi pomogle osobama sa invaliditetom u prilagođavanju sportskih terena, hala, bazena i drugih sportskih objekata da počnu da se bave sportom, što će se po Mitroviću, to sigurno vratiti rezultatima.

Važan deo platforme “Šampioni svaki dan” predstavlja i mogućnost direktnog učestvovanja na otvorenom takmičenju, pa već sada mogu da se prijave sportska udruženja, udruženja građana institucije i organizacije koje se aktivno bave sportom ili žele da doprinesu povećanju pristuzpačnosti u sportu. Tri najbolje inicijative iz cele Srbije će dobiti i sredstva za realizaciju u vrednosti od 4000 evra.

Organizacije koje imaju ideju kako da sport bude dostupniji osobama sa invaliditetom u svom gradu, svoje projekte mogu da prijave putem sajta www.sampionisvakidan.rs

Ovaj projekat je deo saradnje sa Apatinskom pivarom, u okviru koje Jelen pivo aktivno pruža podršku Paraolimpijskom komitetu Srbije sve do sledećih Paraolimpijskih igara u Japanu 2020.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!