Radisavu Miliću nagrada na konkursu „Zlatna sova“

ISTOČNO NOVO SARAJEVO, 3. maj 2017 – Na konkurs za nagradu „Zlatna sova“ , koju dodeljuje Zavod za udžbenike i nastavna sredstva iz Istočnog Novog Sarajeva, stiglo je 50 rukopisa. Žiri koji su činili prof. dr Sanja Macura, prof. dr Duško Pevulja  i književnik Mirko Vuković (član) treću nagradu na ovogodišnjem konkursu dodelio je rukopisu pod nazivom „Kiša i mleko“ autora Radisava Milića iz Smedereva.

Kako stoji u obrazloženju žirija, „obimom neveliki rukopis ’Kiša i mleko’ luta ruskim prostranstvima spajajući mirise rodne kuće i one u kojoj se mre, mlijeka s djetinjeg dlana i ruke koja može da ubije, obrisa ljubavi i mržnje slivenih u sjenku koja se nadvija nad svime što nas okružuje a kroz koju prodiru zrake pamćenja snažnijeg od zaborava, obasjane evokacijama satkanim od niti čistote djetinjstva i siline odrastanja“.

Prvu nagradu na ovogodišnjem konkursu „Zlatna sova“ žiri je dodelio „Vojniku ničije vojske“, autora Ilije Gajice iz Beograda, a drugu rukopisu pod nazivom „Rukavica“, autorke Slavice Erdeljanović Curk iz Niša.

Dodela nagrada biće upriličena u septembru povodom 25. godina postojanja i rada Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, a prva zvanična promocija biće u okviru Sajma knjige u Banjaluci.
Prva nagrada obuhvata objavljivanje dela u tiražu od 500 primeraka i novčanu nagradu od 5.000 maraka,  druga takođe objavljivanje romana u istom tiražu i autorski honorar je 1.000 KM, dok će trećenagrađenom pripasti 500 KM, a i njegovo delo će biti štampano u 500 primeraka.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!