Tribina „Večna mladost rokenrola“

SMEDEREVO, 1. jun 2017 – Tribina „Večna mladost rokenrola“ i sa njom uvezano predstavljanje „Ilustrovanog rok vodiča“ činiće programsko veče u ponedeljak, 5. juna, a tom prilikom gost Centra za kulturu Smederevo biće afirmisani likovni umetnik i rok novinar David Vartabedijan. Razgovor sa autorom bogatog iskustva, poznatog po enciklopedijskom poznavanju istorije rokenrola i rok kulture, čijem izgrađivanju i negovanju je aktivno doprinosio na domaćem terenu, biće posvećen pitanjima njegove percepcije značaja rokenrola za kulturni i umetnički život modernog sveta, njegovom formativnom uticaju i nadahnjujućoj snazi. Biće razmotren i odnos likovnog izraza i stvaralačkih tekovina rokenrola u kome se povezuju Vartabedijanova višedecenijska interesovanja. Uz živopisne primere njegovog rada u oblasti ilustracije, biće tematizovan i njegov „Ilustrovani rok vodič“ koncipiran tako da nudi izbor znamenitih i u razvoju rokenrola uticajnih figura i bendova, na način koji može dati podsticaj i smernice mlađim generacijama i proširiti impulse ljubavi prema roku.

Program počinje u 19 sati u Koncertnoj dvorani, ulaz je slobodan, a moderator je Marko Cvetković, urednik naučno-obrazovnog programa Centra za kulturu Smederevo.

Tekstovi Davida Vartabedijana objavljivani su u magazinima „Pop rock”, „Huper“, „Ukus nestašnih“, a pisao je i za „Politiku“, „Hard metal“, „Explosive“, „Metal hammer“. Radio je kao voditelj na Radio Politici, Radio Indeksu i Radio Pingvinu. Bio je menadžer nekoliko domaćih rok grupa („Goblini“, „Havana whisper“, „SMF“), a bavi se i organizovanjem koncerata stranih izvođača u Srbiji. Kao akademski grafičar imao je 14 samostalnih izložbi i učestvovao na blizu sto kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dizajnirao je muzički časopis „Rocks“, brojne plakate, omote diskova i muzičkih kaseta. Urednik je i ilustrator Hit strane u „Politikinom zabavniku“. Bavi se i crtanjem stripova. Dobitnik je Nagrade časopisa „Stripolis“ na konkursu 11. Međunarodnog salona stripa SKC Beograd, 2013. Za „Ilustrovani rok vodič“ dobio je Nagradu ULUPUDS-a za ilustraciju na 59. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, zatim nagradu „Šara“ za estetsko-tehnološki tretman knjige na Sajmu knjiga i grafike u Pirotu, i Nagradu za dečju knjigu godine na Sajmu knjiga „Trg od knjige“ u Herceg Novom.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!