UNS i NUNS: Nedopustivi napadi na novinare

UNS, NUNS, 31. maj 2017. godine  Udruženje novinara Srbije (UNS) osuđuje i smatra nedopustivim pretnje novinarskoj ekipi portala VICE Srbija i novinarki produkcije Insajder, kao i odgurivanje novinarke Radio Beograda i traži od nadležnih da pronađu odgovorne.

Insajder je objavio da je zajedno sa ekipom VICE-a fotografisao grupu momaka koji su pravili incidente ispred Skupštine Srbije, koji su ih potom verbalno napali i pretili.

„Grupa je opkolila novinare i pretila da će ih fizički napasti ako ne prekinu da fotografišu uz konstataciju da ’ništa ne sme izaći u javnost’“, navodi sajt Insajder.

Kako je Radio Beograd potvrdio UNS-u, njihovu novinarku odgurnuli su i izbili joj diktafon u Terazijskom prolazu kada je, na mestu sukoba dve grupe, pokušala da sazna odakle su i koga predstavljaju.

UNS podseća da je ranije danas osudio i tražio otkrivanje i kažnjavanje napadača na novinarku lista Danas Lidiju Valtner, koja je bila ispred Skupštine Srbije. Nju su nepoznati muškarci podigli, noseći odvukli od Skupštine do Pionirskog parka.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije protestuje zbog napada i ometanja novinara tokom današnjih okupljanja i dešavanja u vezi sa inauguracijom novog predsednika Republike Srbije.

NUNS posebno protestuje zbog neadekvatnog ponašanja policije koja ne samo da nije obezbedila uslove za nesmetan rad novinarskih ekipa već su njeni pripadnici i sami učestvovali u sprečavanju novinara da izveštavaju o događaju od najvišeg javnog interesa.

Novinarku dnevnika Danas Lidiju Valtner brutalno su napali aktivisti Srpske napredne stranke i pripadnici policije u civilu. Novinarka je ispričala da je pripadnik obezbeđenja skupa ispred Skupštine Srbije pokušao da joj otme mobilini telefon kada je snimala nasrtanje na jednog demonstranta pokreta “Protiv diktature”.

“Nekoliko sekundi sam se sa njim rvala i onda je drugi muškarac koji je savladavao demonstranta prišao i razdvojio nas, uhvatio me i gurao sa tog mesta. Drugi čovek je vukao demonstranta, i odvukli su nas do Pionirskog parka. Iza nas je bio policajac u civilu koji je sve to video”, izjavila je novinarka Lidija Valtner za NUNS.

Drugi incident dogodio se par sati ranije, u podzemnom tunelu na Terazijama, kada su se pristalice Aleksandra Vučića sukobile sa njegovim protivnicima. Desetak muškaraca napravilo je kordon na izlazu. Na pitanje novinara odakle su i koga predstavljaju, odgurnuli su novinarku Radija Beograd i izbili joj diktafon. Prisutni policajci na to nisu reagovali.

 

Skorašnji članci