Site icon podunavlje.info

Voda za 25 hiljada žitelja Smedereva i okoline

SMEDEREVO, 30. maj 2017 – Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović i nemački ambasador u Srbiji Aksel Ditman pustili su danas u rad novoizgrađeno postrojenje za prečišćavanje vode za piće u selu Šalinac kod Smedereva.

Ovo postrojenje je izgrađeno uz pomoć Vlade Nemačke i KfW banke i treba da obezbedi čistu pijaću vodu za oko 25.000 žitelja ovog kraja. Vrednost investicije je 3,2 miliona evra, a ukupan projekat revizalizacije vodosnabdevanja Smedereva i okoline koštaće 6,5 miliona.

– U naredne tri godine u pet gradova u Srbiji biće uloženo 20 miliona evra. U pitanju su projekti koji se rade sa KfW bankom u vrednosti od 200 miliona evra, od kojih je 89 miliona samo za vodosnabdevanje – rekla je danas u Smederevu Zorana Mihajlović.

– Od 2000. godine u okviru različitih razvojnih programa obezbeđeno je 1,6 milijardi evra, a samo za projekte snabdevanja i prečišćavanje vode više od 230 miliona evra. To je znak kako snažno podržavamo Srbiju na njenom putu ka Evropskoj uniji – naglasio je ambasador Nemačke Aksel Ditman u Šalincu.

Ministarka Mihajlović  je ukazala da upravo ovakvi projekti u celoj Srbiji pomažu da imamo pristup kvalitetnoj vodi “sve ono što treba da bude slika jedne moderne, razvijene Srbije, koja želi da radi i da pravi rezultate u skladu sa evropskim standardima, jer mi jesmo u zajednici evropskih naroda.”

Ipak, ni u ovoj prilici, nije moglo da prođe bez politike.

– Sve je bilo gotovo u decembru 2016, a probni rad je bio do aprila ove godine, ali nismo hteli da fabriku vode otvaramo u kampanji, da ne bi bilo protumačeno da to radimo u političke svrhe  – rekla je ministarka Mihajlović i time napravila uvod za pitanja novinara koja su usledila.

Prvo je bilo o zakazanom okupljanju opozicije na dan inauguracije Aleksandra Vučića.

– Za mene je poziv na kontramiting Saše Jankovića poziv na probleme i na sukobe  kazala je potpredsednica Vlade Srbije i dodala da je to asocira na kontramiting Slobodana Miloševića.

– Podsetiću, kada su bili protesti nakon predsedničke kampanje, Srpska napredna stranka nije pravila nikakve kontramitinge, upravo zbog toga što nismo želeli da napravimo nikakvu vrstu problema i smatrali smo da svako treba da izrazi svoj stav – rekla je  i poručila da ćemo sutra “u parlamentu imati lep dan”, kada budući predsednik Republike Srbije polaže zakletvu.

– On je predsednik svih građana i građanki Srbije i nema potrebe za izazivanjem bilo kakvih sukoba. Što se tiče Vlade Srbije i svih nas koji podržavamo ovakvu politiku, verujem da neće biti moguće da se naprave ma kakvi problemi – ocenila je Mihajlovićeva.

Odgovarajući na novinarsko pitanje Mihajlovićeva je poručila da ono što je važno za buduću Vladu Srbije jeste da mora da radi jednako vredno kao što je radila sadašnja.

– Ministarsko mesto ne može biti usputno mesto, moraju se videti rezultati, jer želimo da naša zemlja bude moderna, razvijena i da radimo na ovakvim infrastrukturnim projektima. U tom smislu, kada se bude pravio sastav vlade, verujem da će se sigurno voditi računa o tome – kazala je Mihajlovićeva.

Čitavom događaju prisustvovala je i gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović, koja se vrlo kratko obratila prisutnima pre nemačkog ambasadora i ministarke. Ono što je za žitelje Smedereva i okoline važno jeste činjenica da se izgradnjom ovakvih objekata rešava pitanje vodosnabdevanja i po selima u kojima je to do sada bio problem, kao i da su najavljena nova ulaganja u vodovodnu infrastrukturu u saradnji sa nemačkom Vladom i KfV bankom.


Rukovodilac Tehničkog sektora u JKP Vodovod Smederevo, Saša Botić:

Investicija se sastoji iz tri podinvesticije – postrojenja za preradu vode za piće kapaciteta 200 litara u sekundi (l/s), četiri bunara za sirovu vodu kapaciteta 200 l/s i transportnog cevovoda 9,4 km, prečnika 560 mm koji transportuje vodu ka budućem konzumu.

Budući konzum predstavljaju sva moravska sela, trenutno su „privezana“ tri sela sa sistema Železare – Radinac, Lipe i Vranovo. Radi se projektna dokumentacija i planira se izvođenje radova na cevovodu od Vranova do Ralje, čime će Ralja biti privezana na gradski sistem do kraja godine i imaće poboljšani sistem i uredno vodosnabdevanja. U narednom periodu očekuje se povezivanje naselja: Mala Krsna, Skobalj, Osipaonica, Lugavčina, Saraorci.

U pitanju je ukupno oko 25.000 stanovnika, odnosno 10.000 u ova četiri sela (Radinac, Lipe, Vranovo, Ralja) i 15.000 u ovih preostalih pet moravskih sela, koja će biti priključena „kada se budu stekli uslovi“.


Maca pojela 300.000 evra?

Prema Botićevim rečima, ukupna vrednost investicije iznosi 6,2 miliona evra, dok je prema rečima potpredsednice Vlade Srbije Zorane Mihajlović „samo u ovu fabriku uloženo 3,2 miliona evra, a u celo Smederevo 6,5 miliona evra, kada govorimo o vodosnabdevanju“. Ako neko od njih nije izneo pogrešne podatke ili napravio lapsus, fali oko 300.000 evra!

 

Exit mobile version