Site icon podunavlje.info

Heroji i antiheroji u popularnoj kulturi

SMEDEREVO, 30. maj 2017 – Problemski pristup figuri heroja i antiheroja, značenjima koje nose u oblasti kulturnog izraza, vrednosnim i etičkim pozicijama sa kojima nas suočavaju, biće afirmisan na tribini „Heroji i antiheroji u popularnoj kulturi“ koja će se u Centru za kulturu Smederevo održati u sredu, 31. maja, sa početkom u 19 sati. U razgovoru sa dr Aleksandrom Gajićem, višim naučnim saradnikom Instituta za evropske studije, koji se temom tribine bavio u istoimenoj studiji popularna kultura će biti obeležena kao provokativno polje istraživanja statusa herojskog i antiherojskog, jer kroz junake stripa, filma i književnosti donosi prikaz relativizacije ili gubitka stabilnih vrednosno-moralnih orijentira.

Tokom programa će biti osvetljena značenja koje figura heroja nosi u polju mita, kao i osobenosti „moderne mitologije“ u popularnoj kulturi.

O odnosu herojskog i antiherojskog govoriće se uz pozivanje na film „Borilački klub“ i na duh subverzivnosti koji se kroz ovo ostvarenje tematizuje, a na tribini će biti obrađeno i pitanje faustovske težnje ka beskraju i tragizma, oličenih u strip junaku Srebrnom letaču. Kao relevantna za preispitivanje herojskog, kao i odnosa herojskog etosa i modernog čoveka biće istaknuta kultna grafička novela „Nadzirači“. Tematski blokovi biće posvećeni i likovima odmetnika u vestern žanru,  viteškom idealu o kome svedoči mit o kralju Arturu i vitezovima okruglog stola,  moralnom sunovratu junaka serije „Čista hemija“  („Breaking bad“).

Dr Aleksandar Gajić se u svom istraživačkom radu kreće prostorima studija kulture, društvene i političko-pravne teorije i međunarodnih odnosa. Svoje radove, analize i oglede objavljuje u stručnoj periodici. Autor je knjige:„Duhovne osnove svetske krize“, „Heroji i antiheroji u popularnoj kulturi“, „Novi feudalizam“, „Korporativna nostalgija“, „Ideja svetske države“

Ulaz na program je slobodan, a moderator je Marko Cvetković, urednik naučno-obrazovnog programa Centra za kulturu Smederevo.

Exit mobile version