Završeni radovi na obnovi kule 8

SMEDEREVO, 27. maj 2017 – Radovi na obnovi kule 8 Smederevske tvrđave, koji se izvode na osnovu višegodišnjeg programa „Realizacije Glavnog projekta obnove Jezavskog bedema između Kule 7 i Kule 10 Smederevske tvrđave“ završeni su komisijskim prijemom radova, saopštio je Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo.

Radovi su realizovani na osnovu Konkursa Ministarstva kulture i informisanja Srbije za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti istraživanja, zaštite i korišćenja nepokretnog kulturnog nasleđa u 2016. godini i Ugovora o dodeli sredstava zaključenog između Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo i Ministarstva kulture i informisanja.

Zbog poštovanja procedure javne nabavke konzervatorsko-restauratorski radovi na obnovi kule 8 su počeli tek u oktobru mesecu 2016. godine.  Izvedeni radovi obuhvatili su obnovu svih grudobrana i parapeta, sanaciju svih oštećenih i obnovu svih nedostajućih delova severnog, istočnog i južnog lica kule, delimičnu obnovu nedostajućih delova unutrašnjih lica kule, blokovanje i dersovanje spoljašnjih i lica u otvoru kule i injektiranje pukotine u severnom zidu kule 8.

Radovi su nastavljeni u martu mesecu 2017. godine i zbog nepovoljnih vremenskih prilika i velikog broja kišnih dana, završeni su početkom maja. U drugoj fazi radovi su obuhvatili konzervaciju postojećeg poda od opeke, obnovu preostalog nedostajućeg dela unutrašnjih lica (u otvoru) kule, sanaciju svoda i poda u obe poterne i blokovanje i dersovanje spoljašnjeg i unutrašnjeg lica bedema uz kulu 8.

Pored potpune obnove kule 8 u okviru ovih radova izvedena je i delimična obnova kule 9.

Radove su izvodili Privredno društvo za izgradnju, obnavljanje i rekonstrukciju građevinskih objekata „KOTO“ d.o.o. kao nosilac posla i Privredno društvo „Bajica“ d.o.o. kao član grupe, a vrednost radova bila je 8.612.879,90 dinara bez PDV-a, odnosno 10.335.454,80 dinara sa PDV-om.

Realizacija „Glavnog projekta obnove Jezavskog bedema između Kule 7 i Kule 10 Smederevske tvrđave – nastavak radova na obnovi Jezavskog bedema“ započela je u 2011. godini i planirano je da bude završena u 2017. godini obnovom kule 9, navodi se u saopštenju.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!