Site icon podunavlje.info

Četvrt veka Izdavačkog preduzeća „Arka“

SMEDEREVO, 19. maj 2017 – Skromnom svečanošću i predstavljanjem novih knjiga zavičajnih autora, sinoć je u Narodnoj biblioteci obeleženo četvrt veka postojanja Izdavačkog preduzeća „Arka“ iz Smedereva.

Kako se čulo, „Arka“ je pružila priliku zavičajnim autorima, ali je i izašla iz lokalnih okvira i već godinama objavljuje dela najznačajnijih domaćih i stranih autora. Kontinuirano objavljuje dela balkanske književnosti, naročito ističući srpsko- makedonsku književnu povezanost. Veliki broj naslova i autora, nekoliko edicija i biblioteka sa imenom samog izdavača – „Arka“.

Za dvadeset pet godina postojanja „Arka” je u okviru svojih biblioteka: „Arka”, „Uglovi”, „Orfej”, „Godovi”, „Antologije”, „Vrt”, „Pelud”, „Logos – Srpski venac” i mnogim drugim, objavila više stotina knjiga poezije, proze, književne kritike i esejistike, filozofskih i dramskih tekstova, humora i satire…

Osnivač i glavni i odgovorni urednik „Arke“ je akademik Risto Vasilevski, književnik, prevodilac, dobitnik prestižnih nagrada za književno stvaralaštvo.

„Arka“ je izdavačka kuća iza koje stoji jedna porodica i ne uživa ničiju finansijsku pomoć, ni Republike Srbije, ni Grada Smedereva, zato što je privatno izdavačko preduzeće, pa, valjda, takve inicijative ne treba da se pomažu. Ali, neću da se žalim, mi uspešno radimo, za naša izdanja smo dobili mnoga značajna priznanja, među kojima i Nagradu za izdavački poduhvat beogradskog Sajma knjiga, Nagradu Milan Rakić, Pečat kneza Lazara, negde oko 30-tak nagrada i priznanja, čime mnogi izdavači ne mogu da se pohvale“, naglasio je Vasilevski.

Međunarodna nagrada „Arka“ dodeljuje se najpoznatijim srpskim, balkanskim i svetskim književnim stvaraocima, istakao je Vasilevski i tom prilikom uručio tri jubilarne povelje zaslužnima za afirmaciju rada ove izdavačke kuće.

Za „iskazanu posvećenost književnosti i kulturi“ priznanje je dodeljeno dugogodišnjoj urednici Našeg glasa, Snežani Glišić, njenoj matičnoj kući, lokalnom nedeljniku  Naš glas i štampariji Nju pres (Newpress).

Vasilevski je pomenuo i autore koji su se preselili „iza usudnog brega“, a čija su dela, takođe, doprinela afirmaciji „Arke“ – Miodrag Pavlović, Gane Todorovski, Milorad Blečić, Petre M. Andreevski, Gojko Beara, Trajče Krsteski, Nikola Cincar Poposki, Ismet Rebronja, Bojan Maksimović, Vitko Zlatković, Vukadin J. Aćimović, Miomirka Nešić Ignjatović i drugi.

U nastavku programa, o novim knjigama zavičajnih autora, Videla u meni, Miroslave Mire Cvetković i Preodeva se postanje, Živorada Đorđevića Žeđa, govorile su Tatjana lazarević Milošević i Vera Horvat

Exit mobile version