„Želvoz“ se prodaje – radnici pred kapijom

SMEDEREVO, 16. maj 2017 – „Želvoz“, smederevska fabrika železničkih vagona, ovog utorka je po peti put bila ponuđena na prodaju. I dok su u sedištu Agencije za licenciranje stečajnih upravnika razmatrali, kako nezvanično saznaje podunavlje.info, dve prispele ponude, pred kapijom „Želvoza“ okupili su se nekadašnji radnici. Odbor poverilaca nije doneo odmah odluku o eventualnom prihvatanju jedne od ponuda, ostalo je da se još jednom sastane, kaže isti izvor. Pri tom, ponuda koja bi eventualno bila prihvaćena nije uslovljena procenjenom vrednošću, može da bude, i gotovo izvesno će na kraju i biti, niža od tog iznosa.

Radnicima, nekadašnjim zaposlenima u Želvozu, takva solucija nikako ne odgovara. Tvrde da je procenjena vrednost firme od 1,15 milijardi dinara premala za ono što se nudi, a s obzirom da ni u prethodnim pokušajima niko nije ponudio ni približno, sumnjaju da će sada otići budzašto.

Došli su, objašnjavaju, i da iskažu svoje nezadovoljstvo zbog nebrige svih kojima su se obraćali. A pisali su, redom, premijeru, ministarstvima privrede, pravde, za rad i socijalna pitanja, agencijama, jednoj, drugoj, gradonačelnici Smedereva…

– Sada smo opet pisali Vučiću, tražimo da se obustavi prodaja „Želvoza“, jer ako ga prodaju za ove pare za koje su naumili ništa nećemo dobiti. Tražimo i da nam se isplati pomoć kao što je to učinjeno „Gošinim“ radnicima. Smatramo da ima i više prava na to, jer ovo nije privatna nego državna firma, kao takva je i otišla u stečaj – kaže Goran Marković, jedan od nekolicine bivših radnika koji su došli pred kapiju nekadašnje firme.

Od premijera i uskoro predsednika Srbije traže i da Vlada donese zaključak o isplati dugovanja po osnovu neisplaćenih zarada. Na kraju, predlažu da se razmotri pokretanje fabrike u državnom sistemu, a ne da se, kako kažu, vagoni iznajmljuju iz susednih zemalja.

– Čak i da prodaju za te pare koje su procenili da vredi, a sigurno neće, taj koji na ovakav način dobije fabriku sigurno će biti na dobitku. Nije u pitanju samo naš interes, to je valjda interes svih građana Srbije. Vlada i država treba da ga štite, a ne da donesu odluku u interesu tajkuna. Za sve obaveze prema radnicima i državi bilo bi para kada bi se fabrika prodala po tržišnoj ceni – tvrdi Marković.

„Želvoz“, podsetimo, ima oko 20 hektara zemlje maltene u centru Smedereva. Pod halama i pogonima je oko 95 i po hiljada kvadrata, tu su mašine i oprema, ono što je ostalo, dodaju radnici, jer sumnjaju da je dosta toga i, na ovaj ili onaj način, otuđeno od jula 2015. godine, kada je fabrika otišla u stečaj. Na prodaju je i i 100 odsto udela u društvima „Želvoz – Ugostiteljstvo i turizam“, „Želvoz – Zaštitna radionica“, Sportsko društvo „Železničar“ i „Železničko industrijska škola“. Iza tih imena su objekti, odmaralište i olimpijski bazen na Jugovu, teniski tereni, fudbalski stadion, zgrada škole na samoj obali Dunava, prodavnice u centru Smedereva… Sve to, a radnici ni posle više godina ne mogu da dođu do svojih zaostalih a neisplaćenih plata, uprkos činjenici da najveći broj njih ima izvršne presude. Zbog toga traže obustavljanje prodaje, jer bi, kako kažeu, tek fabrika koja radi bila u stanju i njih d anmiri i da vraća dugove, i one za kredite i one prem državnim fondovima.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!