Štrajk u „Goši“ nije završen već je zamrznut

SMEDEREVSKA PALANKA, 15. maj 2017 –  Zaposleni u Fabrici šinskih vozila „Goša“, posle bezmalo dva meseca, ovog utorka u 7 će se pojaviti na svojim radnim mestima. Ovo još ne znači da je štrajk okončan, objašnjava Milan Vujčić, predsednik štrajkačkog odbora, već da je samo „zamrznut“. Pričekaće da vide šta će biti sa dogovorom o isplati zaostalih zarada u 16 rata, ali i sa redovnim platama, koje očekuju od novog poslodavca. Tehnički, da bi ponovo krenuli u štrajk, treba da ga prijave 5 dana ranije, a to im se, poučenim dosdašnjim iskustvom, ne isplati da čekaju. Ovako, „zamrznutim štrajkom“, ostavljaju mogućnost da ponovo obustave rad ako se dogovor izjalovi.

– Da ne izgubismo ljudstvo, štrajkujemo mi i dalje, ali… To je tako da ne bismo posle morali ponovo da najavljujemo štrajk, ukoliko ne ispune dogovoreno. Radićemo normalno, ali ćemo i čekati da vidimo da li će se realizovati obećano, po svim tačkama dogovora – kaže Vujčić.

Prva tačka je makar delimično ispunjena; od traženih 100 hiljada dinara radnicima je isplaćeno prvo prošle nedelje 35 i ovog ponedeljka još 25 hiljada dinara. Čekaju još 30 hiljada za deset dana, kaže Vujčić. a u koliko to ne bude u roku na koji su pristale obe strane aktiviraće štrajk.

Ostaju još i, najbolnije po radnike, neisplaćene zarade, jer od ranijeg slovačkog vlasnika firme zaposleni u „Goši“ potražuju i po 600-700 hiljada dinara na ime zaostalih plata, a tu su i neuplaćivani doprinosi u poslednje četiri godine.

– Kako nam je rečeno, naš bivši gazda se sve dogovorio sa Vladom Srbije, kaže da će dati hipoteku na 5 miliona evra, s tim da nama Vlada omogući povezivanje staža i overavanje zdravstvenih knjižica. Oni bi, kako on tvrdi, posle 5 godina Vladi isplatili tih 5 miliona, ukoliko ovi povežu staž i overavaju nam knjižice, tako nam je objašnjeno – prenosi Vujčić .

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!