Site icon podunavlje.info

Uspešna akcija Centra za samostalni život OSI

SMEDEREVO. 12. maj 2017 – Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Smederevo, povodom obeležavanja Evropskog dana samostalnog života, organizovao je danas u centru grada akciju/anketiranje građana o poznavanju problematike osoba sa invaliditetom.

Akcija je zbog lošeg vremena, umesto 5. maja, kada se obeležava ovaj dan, odložena za danas zbog vremenskih prilika. Odziv građana bio je veoma dobar, izjavila je za Podunavlje.info Jelena Stojanović, potpredsednica Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom Smederevo (CSŽ).

“Danas povodom Evropskog dana samostalnog života, organizujemo uličnu akciju, u kojoj anketiramo naše sugrađane. U okviru akcije, volonteri su deliti upitnike građanima, kako bi ispitali koliko poznaju problematiku osoba sa invaliditetom (OSI). Pitali smo ih da li znaju ko su OSI, koju terminologiju koriste za OSI, da li osoba sa invaliditetom, uz odgovarajuću službu podrške, može da bude samostalna. Nakon popunjenog upitnika, dobijali su odgovore na postavljena pitanja iz upitnika. Štand smo postavili u 11,30 časova i ljudi su odmah počeli da prilaze, da se interesuju, tako da smo zaista impresionirani i prijatno iznenađeni dobrim odzivom sugrađana. To je još jedan razlog da sličnih akcija bude što češće”, istakla je Stojanovićeva.

Ona je kazala da će biti posebno interesantno kada budu analizirali rezultate ankete, koji će biti predstavljeni u utorak u 11 časova na konferencija za novinare u prostorijama Centra u ulici Dine Mančića 1, na kojoj će se govoriti i o personalnoj asistenciji.

Cilj današnje akcije je podizanje svesti o tome ko su osobe sa invaliditetom, koji su prihvatljivi termini, kao i ukazivanje na činjenicu da osobe sa invaliditetom mogu samostalno da žive ukoliko im zajednica obezbedi odgovarajuće preduslove.

 

Exit mobile version