Zakazana tuča devojčica zbog momka?

SMEDEREVO, 11. maj 2017 – Snimak devojčice iz Smedereva koja tuče vršnjakinju, očigledno uvežbanim karate udarcima, obigrao je društvene mreže sinoć. Objavila ga je na Tviteru, a kasnije povukla, Dragana Gaga Janković, majka Aleksina, poznati borac protiv vršnjačkog nasilja, a odmah preneli tabloidi u svojim onlajn izdanjima.

Kako to obično biva u ovakvim slučajevima, istinit je jedino snimak. Tuče je zaista bilo, ali ne u školi a i ispostavilo se da je bila praktično zakazana, što ne umanjuje grozotu koju izaziva samo gledanje na divljački obračun. Ova koja bije je sedmi, a ova koja dobija batine osmi razred osnovne škole.

– To se nije desilo u našoj školi, kako je sinoć objavljeno. Mi smo odmah ispitali devojčicu koja jeste naša učenica, aktivirali tim za vršnjačkog nasilje i obavestili policiju, školsku upravu i Ministarstvo prosvete – kaže Veselin Stojković, direktor OŠ „Sveti Sava“, čija je učenica devojčica koja zadaje karate udarce.

Sve je, kaže on – po onome što je čuo od učenice, bilo utanačeno, njih dve su razmenile poruke, pošto su se sukobile oko dečka, koji je navodno napustio onu koja je dobila batine zbog ove koja ju je tukla. Direktor škole kaže i da je ovoj učenici iz njegove škole verovatno ionako sledovala jedinica iz vladanja, jer je u toku drugi disciplinski postupak protiv nje, pošto je snimala nastavnicu telefonom tokom časa i to objavila na Fejsbuku. Sada, kada sve i ovom najnovijem ispitaju, verovatno će ta odluka biti samo potvrđena.

– Ništa nismo znali o tome dok sutradan nije došla njena majka da prijavi. Jeste, dete koje je dobilo batine je iz naše škole, ali to se nije dogodilo u školi, nego kada je krenula kući posel nastave. Mi imamo kamere koje sve pokrivaju, a i kada su takve situacije obavezno preventivno reagujemo. Prošle godine su nastavnici pratila naše đake kada su čuli da je jedna takva tuča bila zakazana – kaže Dragica Golubović, direktorka OŠ „Jovan Cvijić“, škole iz koje je devojčica na snimku dobila batine.

U smederevskoj policiji potvrđuju da su pokrenuli istragu, saslušavaju svedoke i, po svemu sudeći, sledi i krivična prijava, ali zbog delikatnosti slučaja, s obzirom da su maloletnice u pitanju, dok se sve ne završi, nisu spremni da daju podatke do kojih su došli.

Da je susret ili tuča, na šta je sve na kraju izašlo, bila zakazana potvrđuje i skrinšot sa telefona, koji je objavila majka devojčice koja je zadavala udarce. Ona se odmah oglasila, brabeći svoju ćerku, da je bila izazvana, najavljujući tužbe protiv tabloida koji su sve bez provere odmah objavili u svojim onlajn izdanjima.

Kako bilo, sada su tek, kada se već dogodilo i, što je izgleda još bitnije, pošto je objavljeno na društvenim mrežama, u sve uključeni pedagozi i psiholozi, zasedaju timovi za vršnjačko nasilje, očekuje se reakcija nadležnih organa.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!