Novinarski sindikat traži sastanak sa premijerom

SINOS, 9. maj 2017 – Izvršni odbor SINOS – Sindikalna organizacija „Novosti“, zbog aktuelne situacije u ovoj novinskoj kući, zatražio je danas hitan sastanak sa premijerom. Saopštenje penosimo u celosti:

Sindikat novinara Srbije – sindikalna organizacija „Novosti“  sa velikom zabrinutošću prati izjave rukovodstva da, zbog teške finansijske situacije, Kompanija „neće dočekati avgust“ i da su  „Novosti“ suočene „čak i sa prekidom štampanja“. Alarmantne ocene menadžmenta mogu da ukažu da se, nekad najtiražniji dnevnik na Balkanu, ubrzano urušava kako bi bio spreman za novu transakciju ili – stečaj. Zbog toga Sindikat novinara „Novosti“  traži hitan sastanak sa predsednikom Vlade Srbije.

„Večernje novosti“ su jedna od 24 sporne privatizacije čija vlasnička transformacija nije rasvetljena. Sindikat novinara “Novosti“  tražio je od svih premijera i predsednika nakon 2006. godine, kad su akcije malih akcionara prodate na berzi, da saopšte ko je stvarni vlasnik Kompanije.  Iako je biznismen Milan Beko novembra 2010. godine javno potvrdio da je on većinski gazda, upravljačka prava su mu Odlukom Komisije za hartije od vrednosti oduzeta juna 2011. i od tada Kompanijom upravlja manjinski vlasnik – država Srbija.

Aleksandar Vučić obećao je avgusta 2012. da će slučaj „Novosti“  i „Politike“ biti rešen za 15 dana ali pomaka, bar u našoj kući, nije bilo sve do 28. marta 2014.  godine kad je održana zajednička sednica nadzornih odbora  i predstavnika sindikalnih organizacija  „Štamparije Borba“ i Kompanije „Novosti“.Zaključeno  je tada da će državni vrh preduzeti hitne radnje u cilju objedinjavanja tri kompanije („Štamparija Borba“, „Novosti“ i „Borba“),  rešavanja dužničko-poverilačkih odnosa i rešavanja statusa nekretnina u okviru tri kompanije.

Jedan od zaključaka bio je da će država putem konverzije potraživanja u uloge postati većinski vlasnik celog sistema koga će činiti tri kompanije, a to podrazumeva vlasništvo nad poslovnim prostorom više od 27.000 kvdratnih metara. Formirana je  radna grupa od predstavnika resornih ministarstava, a onda je cela priča zaustavljena.

Jučerašnje otvoreno pismo zaposlenih Vladi, Nadzornom odboru i javnosti, u režiji kolegijuma Kompanije, i njihovom  najavom „crne prognoze“, ukazuje  da se  nešto veliko „valja iza brda“. Utoliko pre što je istovetno pismo u petak popodne Udruženju novinara Srbije uputila grupa anonimnih novinara. Pismo je usledilo neposredno posle sastanka menadžmenta sa predstavnicima reprezentativnih sindikata kojima je predočeno da je Kompanija pred kolapsom, da se hitno moraju smanjiti sve plate najmanje za 10 odsto i da je to jedini način da se odustane od već pripremljenih spiskova (bez ikakvih kriterijuma) za slanje 25 kolega na osmomesečne  prinudne odmore.

Sve skupa stvorilo je u redakciji zapaljivu atmosferu u kojoj se, veštom manipulacijom, odgovornost za stanje u Kompaniji, sa menadžmenta i kolegijuma, pokušava da prebaci na sindikate. Sindikat novinara „Novosti“ zakazao je za sutra  sastanak na koji su pozvani svi zaposleni, a tema je – kako sačuvati Kompaniju i posao, navodi se u saopštenju.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!