Sanacioni plan čeka usvajanje

SMEDEREVSKA PALANKA, 5. maj 2017- Vesti o tome da je Palanka postigla dogovor u Vladi Srbije o otpisu polovine dugova i reprogramu ostatka očigledno su bile preuranjene. Kako je na konferenciji za štampu koja je upriličenatim povodom objasnio Toplica Pintorović, predsednik palanačke oštine, posle sastanaka u ministarstvima, sačinjen je sanacioni plan. Očigledno, moraće da se sačeka da iz Beograda stigne odgovor, šta, kad i koliko,

– Posle gotovo dva meseca iscrpnog rada, sanacioni plan je gotov. Ovo je jedna od njegovih verzija, svakako da je podložan promenama, on je sada na stolu šefa kabineta predsednika Vlade, gospodina Aleksandra Vučića – pokazujući plan, objasnio je Pintorović.

Palanačkom opštinskom rukovodstvu sada predstoje sastanci sa predstavnicima Ministarstva finansija i Ministarstava lokalne samouprave, koji bi trebalo da se slože s planom sanacije, pre svega u delu koji se tiče javnih preduzeća. To je, priznaje Pintorović, najbolniji deo, jer će biti reči o broju zaposlenih u tim preduzećima i ustanovama.

– Sa direktorima ovih preduzeća i ustanova sprovedena je anketa, koji je to broj zaposlenih koji mogu da odu a da rad ne trpi. S druge strane, imamo preduzeća koja su to samo na papiru i status radnika u njima mora da se reši, da se podvuče crta. Kod otpremnina očekujemo pomoć Vlade, kaže Pintorović, napoimnjući da opština za tu namenu nema sredstava.

Jer, pored računa javnih preduzeća i ustanova, kako je odavno znano, u blokadi je i opštinski račun, zatečen je kada je ova vlast došla sa 200 miliona minusa.

– Sveli smo taj dug na 90 miliona i trebalo nam je možda još samo par meseci da odblokiramo budžet, kada je, kao grom iz vedra neba, stiglo obaveštenje o zaduženju, o blokadi, dodatnih 200 miliona dinara za kredit koji je uzet za sređivanje glavne ulice – podseća predsednik opštine na okolnosti pod kojima je račun, zahvaljujući neplaćenim ratama kredita koje je uzela prethodna vlast, stigao tu gde je sada.

Zbog svega ovoga, predstoji rebalans budžeta, on je u pripremi, ali neće, kako je rekao prvi čovek Palanke, biti donet na brzinu, potrebno je predvideti sve što može da se desi, pa i ono neplanirano, kao što jr ovaj kredit koji je stigao na naplatu. A dotle, slede pregovori u Vladi o tome šta i kako dalje.

– Kada budemo finalizirali pregovore ja ću obavestiti građane – najavio je Pintorović.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!