Grad i hram u Centru za kulturu

SMEDEREVO, 5. maj 2017 – U okviru majske ponude naučno-obrazovnog programa Centra za kulturu Smederevo u utorak, 9. maja sa početkom u 19 sati održaće se program „Grad i hram – teme i motivi knjige eseja Aleksandre Mokranjac“.

Problematika odnosa hrama i grada, urbane i sakralne paradigme, posvećenog, kultnog mesta i gradotvorstva kojom se studiozno bavila Aleksandra Mokranjac, arhitekta, pisac, esejista,  upućuje na važna pitanja koja pripadaju određenju čoveka kao kreativnog i duhovnog bića i njegove civilizacijske svesti. Moći ćemo da čujemo da li su traganje za Smislom i iskustvo svetog u temeljima grada, kakvu ulogu ima etika u istoriji podizanja gradova, u kom smislu je Arhitektura činilac oplemenjene ljudskosti. U okviru programa biće reči i o kritici savremenog čoveka i shvatanja napretka, kao i o dodirima i vezama civilizacijskih dostignuća, kao, na primer, između graditeljstva i pisma.

U programu učestvuju Aleksandra Mokranjac i Petar Arbutina, književnik, kritičar i direktor sektora za izdavanje knjiga  „Službenog glasnika“.

Ulaz na program je slobodan.

„Šta nam je to poručila, u ruži znanja, u knjizi Grad i hram, Aleksandra Mokranjac i o čemu to ona, menjajući način, iskušavajući učenost i umetnost, uporno govori? Svojom građevinom od reči ona nam poručuje i govori o svemu a samo o jednom – o čuvanju čoveka u prostoru i vremenu, u njemu samom, u njoj.“

Akademik Miro Vuksanović

„Koliko god se i savremena arhitektonska  produkcija i graditeljsko nasleđe kroz istoriju tretiraju najčešće u okviru stilova i vladajućih umetničkih tokova- duha i ukusa vremena- svim tim estetsko-estetičkim podelama, poetikama i razmatranjima izmiče ona najbitnija komponenta. Etička…Etički aspekti Arhitekture poseban su motivacioni sloj knjige „Grad i hram“

Akademik Branislav Mitrović

Delo „Grad i hram“ dobitnik je nagrade ULUPUDS-a za najbolje delo u kategoriji teorije arhitekture 2015. Autorka potpisuje i delo „Antologija Arhitekture i civilizacije“, takođe nagrađeno od strane ULUPUDS-a, saradnik je Rečnika likovnih pojmova SANU, za oblast Arhitekture.

Aleksandra Mokranjac autor je i koautor više idejnih i glavnih arhitektonskih građevinskih projekata stambenih i poslovnih objekata. Među značajnije autorske projekte ubraja rekonstrukciju restorana sa kuhinjom oblasne kontrole leta aeorodroma „Nikola Tesla“ u Beogradu. Autor je knjiga „Opsenarenje“, „Transkripcija“ i „Ljubavi Silvije Plat“.

Petar V. Arbutina je pisac zastupljen u mnogim antologijama moderne proze i književni kritičar. Njegove priče i eseji prevođeni su na engleski, nemački, bugarski, slovenački. Više puta nagrađivan za priče nagradama: ,, Ćamil Sijarić“ ( 1994. ), ,,Milutin Uskoković“ ( 1995. ), ,,Laza Lazarević „, ( 1995 ), ,, Srpsko pero „, ( 1995 ) Uređivao je ,,Književne novine „, radio kao urednik i član redakcije časopisa ,, Ulaznica „, ,, Mostovi „, ,, Sent „…

Autor je knjiga „Papirus u teatru senki “ i ,, Priče sa istočne strane“.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!