Finansiranje kulture sa “državnog” nivoa

 

SD, SP, VP, KO, 5. maj 2017 – Na konkursima Ministarstva kulture i informisanja za 2017. godinu, u gotovo svim oblastima stvaralaštva, odobreni su projekti podnosilaca sa teritorije Smedereva, Smederevske Palanke, Velike Plane i Kovina, a pojedinačni iznosi se kreću od 120.000 dinara do 12 miliona dinara.

Odlukom o izboru projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2017. godini, Izdavačkoj kući „Arka“ Smederevo odobreno je 120.000 dinara za prevod zbirke pesama „Planeta Dunav“ Ljubomira Simovića na makedonski jezik. Na istom konkursu, Festivalu Smederevska pesnička jesen Smederevo odobreno je 130.000 dinara za prevod knjiga pesama iz edicije „Meridijani“ (P. Pajić, D. Novaković i D. Babić) na engleski i nemački jezik.

Odlukom o izboru projekata u oblasti kulturnih delatnosti dece i za decu i mlade iz oblasti savremenog stvaralaštva u Republici Srbiji u 2017. godini, Ustanovi Kulturni centar Smederevska Palanka je odobreno 250.000 dinara za Festival dečjeg dramskog stvaralaštva  „Vragolaste pozorištarije“. Centru za kulturu Smederevo je za Besplatnu školu programiranja za talentovane mlade ljude lošeg imovnog stanja kao i za mlade ljude iz marginalizovanih grupa odobrena ista suma, koliko je odobreno i „Danima ćirilice“ Bavanište za Zbirku dečjih umotvorina. Po 250.000 dinara odobreno je i smederevskom PATOS-u za Umetničko zabavište, Pevačkom društvu-Gradski ženski hor “Kir Stefan Srbin” Smederevo za Dečju operu “Tvoja zvezda budalica” i Udruženju građana „Laf Lozovik“ iz Lozovika za projekat Naše mesto pod suncem.

U oblasti izdavačke delatnosti – periodične publikacije iz oblasti umetnosti i kulture, Narodnoj biblioteci Smederevo, za Časopis za kulturu, umetnost i društvena pitanja “Mons Aureus” je odobreno 200.000 dinara.

Srpsko-grčkom KUD-u „Kantakuzina“ Smederevo za kulturne aktivnosti ovog KUD-a za 2017. godinu odobreno je 150.000 dinara u okviru konkursa u oblasti kulturnih delatnosti nacionalnih manjina u Republici Srbiji.

U oblasti književnosti – književnih manifestacija i nagrada, Međunarodnom festivalu poezije Smederevska pesnička jesen, za organizaciju 48. Međunarodnog festivala poezije Smederevska pesnička jesenm odobreno je 240.000 dinara.

U okviru projekata u oblasti likovne, primenjene i vizuelne umetnosti, dizajna i arhitekture, našao se Muzej u Smederevu sa Godišnjim programom Gradske galerije savremene umetnosti Smederevo za 2017. koji će biti finansiran sa 700.000 dinara.

Iz oblasti kulturnog nasleđa u Republici Srbiji u 2017. godini za arheološko nasleđe, Regionalnom zavodu za zaštitu spomenika kulture Smederevo za Treću fazu sistematskih arheoloških istraživanja Tvrđave Ram u okviru realizacije Glavnog projekta obnove Tvrđave Ram je odobreno 700.000 dinara i Narodnom muzeju Smederevska Palanka za Arheološku prospekciju terena Velike Plane i okoline, 300.000 dinara.

U oblasti muzejskog nasleđa, Muzeju u Smederevu je za Projekat „Realizacija nove stalne postavke Muzeja u Smederevu – Smederevska tvrđava od srednjovekovne prestonice do spomenika kulture” odobreno 2.000.000 dinara.

Regionalnom zavodu za zaštitu spomenika kulture Smederevo odobrena su sredstva i u oblasti nepokretnog kulturnog nasleđa, po dva osnova, za Realizaciju glavnog projekta obnove Jezavskog bedema između Kule 7 i Kule 10 Smederevske tvrđave – nastavak konzervatorsko -restauratorskih radova – obnova Kule 9, u iznosu od 12.000.000 dinara i za projekat „Uvid u stanje NKD na teritoriji Podunavskog i Braničevskog okruga i prikupljanje podataka za GIS“, u iznosu od 500.000 dinara.

U međuvremenu su otvorena dva poziva za sufinansiranje mobilnosti umetnika i profesionalaca u oblasti kulture i umetnosti i za sufinansiranje projekata koji su podržani kroz međunarodne fondove, a očekuju se rezultati konkursa iz oblasti javnog informisanja za 2017. godinu.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!