Uranak – gde ga ima i kako ga provesti

SD, SP, VP, 30. april 2017 – Grad Smederevo ove godine ne organizuje program – uranak povodom 1. maja – Međunarodnog praznika rada, potvrđeno je regionalnom portalu Podunavlje.info, a omiljeno izletište Smederevaca – Jugovo je, kako saznajemo, potpuno devastirano. U drugim gradovima Podunavskog okruga je sasvim drugačija situacija.

U Smederevskoj Palanci, pored tradicionalnih lokacija za odmor i uranak, nadležni su se pobrinuli da predstojeći prvomajski praznik građani provedu u uređenom ambijentu jezera Kudreč. Poznato je da tokom praznika, kao i vikendom kada to vremenski uslovi omogućavaju, mnogobrojni palančani provode na ovom prelepom jezeru, pa je usledila akcija sređivanja Kudrečkog jezera. Akciju su pored čelnika lokalne samouprave pomogli i brojni građani.

Takođe, početkom meseca su zaposleni u Opštinskoj turističkoj organizaciji iskoristili lepo vreme i za čišćenje parka na Kiseljaku, koji je bio u veoma zapuštenom stanju. Park je očišćen, pokošena je trava i posečeno je grmlje. Tradicionalni Prvomajski uranak biće održan ove godine upravo na Kiseljaku. Nakon kraćeg prekida, ove godine će u organizaciji Opštinske turističke organizacije biti organizovan program u vremenu od 10 do 12 časova na terasi hotela „Kiseljak“.

U programu će učestvovati KUD Abrašević i KUD Goša, Baletski studio Arabesk i Akvarijus bend. Na Kiseljaku će biti organizovani i “prateći sadržaji”, na prvom mestu  roštilj, ali i tezge sa suvenirima, pa će uz lepo vreme ovo biti prilika da Palančani uživaju u prirodi. Takođe, 1. maja mineralna voda na izvoru Kiseljak se neće naplaćivati, a izvorište će raditi uobičajeno.

Planjani, tradicionalno, prvomajski uranak provode u Radovanjskom lugu.

Povodom predstojećih prvomajskih praznika kada građani tradicionalno borave u prirodi, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine apeluje na građane da učine sve kako bi se predupredio eventualni nastanak šumskih požara.

U saopštenju Ministarstva građani se pozivaju da ne pale vatru na otvorenom prostoru u prirodi ukoliko ta mesta nisu za to predviđena (vidno obeležena) i obezbeđena i da ne vrše nekontrolisano paljenje vatre pri izvođenju poljoprivrednih i drugih radova u blizini šume.

Ukoliko uoče požar da odmah obaveste MUP-Sektor za vanredne situacije, odnosno najbližu šumsku upravu.

Odredbama člana 47. Zakona o šumama zabranjeno je paljenje otvorene vatre u šumi i na zemljištu u neposrednoj blizini šume, na udaljenosti manjoj od 200 metara od ruba šume, izuzev na mestu koje je samo za tu namenu određeno, uređeno i vidno obeleženo.

Takođe, odredbom člana 22. stav 1. tačka 8. Zakona o divljači i lovstvu zabranjeno je paljenje korova, strnjika, trstika, trave i drugog rastinja u lovištu, podseća se u saopštenju.

Imajući u vidu navedeno, Uprava za šume će preko Republičke šumarske i lovne inspekcije u narednom periodu vršiti pojačanu kontrolu navedenih odredbi.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine očekuje podršku i pomoć nevladinih organizacija, lovačkih udruženja, ekoloških pokreta kao i udruženja građana ljubitelja i zaštitnika prirode, da u ovoj akciji podrže apel i uključe se u zaštitu šuma od požara.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!