Sindikati (ne)jedinstveni (i) za Međunarodni dan rada

SSSS, UGS NEZAVISNOST, ASNS, USS SLOGA, 30. april 2017 – Savez samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost najavili su protest za 1. maj, Međunarodni dan rada, u podne na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, uz parolu Vreme je da živimo bolje! ASNS se nije priključio beogradskom protestu, a USS Sloga organizuje protest u Kruševcu.

Jasminka Marić, predsednica Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije (GSPRS) UGS Nezavisnost za Školsku upravu Požarevac, izjavila je za Podunavlje.info da će i članovi iz ovog kraja otići na protest.

Savez samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost poručili su da je, posle mnogo godina trpljenja, žrtava, odricanja, siromaštva i potcenjivanja, vreme da živimo bolje, a ovo su, po mišljenju Nezavisnosti, uslovi koje je potrebno prethodno ispuniti.

“Prvi uslov je da partije isteramo sa prostora koji im ne pripada – privreda, pravosuđe, obrazovanje, mediji i strogo kontrolišemo tamo gde je jedino logično da budu – izbori i političke institucije. Protesti protiv neravnopravnih izbornih uslova pokazuju rastući demokratski kapacitet – mladih pre svih.

Vreme je i da  podsetimo da evropske integracije znače hod ka pametnom, održivom i inkluzivnom razvoju. Inkluzija  znači da smo solidarni i da se državljanstvo Srbije svakome  isplati u solidnoj količini  ekonomskih, političkih i kulturnih prava. To je  prostor u kome je rad dostojanstven – ugovoren, bezbedan i redovno i pristojno plaćen. Šta je u tome subverzivno i neprihvatljivo?

Osnovni cilj  Nezavisnosti, kao i svih sindikata koji se nisu  pretvorili u ekspozituru politike i poslodavaca je pristojan rad u pristojnom društvu. Žalosno ali  naš prvi cilj je da se u 21 veku, iz formule 24/7 u kojoj smo potencijalnom poslodavcu na raspolaganju 24 sata svih sedam dana nedeljno, vratimo  zahtevu iz 19 veka za tri osmice – 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati za porodicu, prijatelje, rekreaciju i kulturu. Kultura, obrazovanje i umeće samoorganizovanja su  jedini socijalni kapital kojim raspolažemo kao zaposleni i građani.”

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata navodi da je Praznik rada – Prvi maj, povod da dignemo glavu i odlučno, ponovo krenemo u borbu za osnovna radnička i civilizacijska prava, za društvo u kome radnik neće biti jeftina potrošna roba, u kome će biti plaćen za svoj rad, imati radno vreme, biti poštovan i cenjen, u borbu  za dostojanstvo rada i radnika.

ASNS poziva sve radnike i sindikate da se, bez obzira na razlike, udružimo i da se, svi zajedno, izborimo za promenu anti radničkog i anti sindikalnog Zakona o radu, da tražimo Zakon o sindikatima, zatvorske kazne za zlostavljanje na radu i neplaćanje zarada, da se uspostave i poštuju osnovna prava i dostignute vrednosti za radnike i sve ljude koji žive od svog rada.

USS Sloga ove godine organizuje protest u Kruševcu, na platou Doma sindikata sa simboličnim početkom u minut do 12.

“Protest u Kruševcu se organizuje kao direktna podrška aktivistima Sloge iz kruševačkog Trajala, koji su nedavno jednostranom odlukom partokratskog menadžmenta proglašeni tehološkim viškom, ali i svim do sada otpuštenim radnicima, žrtvama tranzicije, neoliberalne ekonomske politike koja se sprovodi i čije katastrofalne posledice osećaju svi građani Srbije”, navodi pored ostalog USS Sloga.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!