Otvorena izložba Grafika bez pritiska

SMEDEREVO, 27. april 2017 – U Gradskoj galeriji savremene umetnosti Smederevo večeras je otvorena izložba Grafika bez pritiska, autora Branimira Karanovića i trajaće do 17. maja.

Umetnik se postavkom u Smederevu predstavlja serijom digitalnih grafika dimenzija 40 x 80 cm. Radovi donose nastavak njegovog istraživanja u polju fotografije, ali sa svojim proširenim prezentacijama u polju grafike.

Na predstavljenim radovima urbana ikonografija kombinovana sa ikonografijom prirode, kadrirana i stilski upletena, otkriva zanimljivu konceptualnu osnovu u službi izražavanja intimnih svetova autora.

“Čitav registar uobičajenih, svakodnevnih stvari u okviru iste vizuelne predstave našao je svoj antipod u drugačijem, okružujućem kontekstu i sadržaju, čime je otvorio prostor za upisivanje sasvim ličnih i individualizovanih značenja”, navodi mr Nataša Radosavljević Kuzmanović, kustos istoričar umetnosti.

Branimir Karanović (Beograd, 1950), diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti 1974. u klasi prof. Božidara Džmerkovića u Beogradu. Magistrirao grafiku 1976. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi prof. Marka Krsmanovića. Od 1978. do 1997. profesor fotografije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a od od 1996. Profesor fotografije na grafičkom odseku Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. Bavi se grafikom i fotografijom.

Aktivno izlaže grafike i fotografije na samostalnim i grupnim izložbama i zemlji i inostranstvu od 1974 godine. Priredio je više autorskih izložbi fotografija i grafika domaćih i stranih autora u Beogradu, Solunu, Novom Sadu i Čačku. 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!