“Buba u uhu” + Stand down – Nebojša Milovanović

SMEDEREVO, 25. april 2017 – Diplomska predstava Ljubiše Ristića (JUL) izvedena je prvi put u junu 1971. godine u Jugoslovenskom dramskom pozorištu sa Nikolom Simićem, Radom Đuričin, Brankom Petrić, Milanom Gutovićem, Vlastom Velisavljevićem, Vojom Brajovićem i Markom Todorovićem u glavnim ulogama.

Tokom 44 godine igranja kroz predstavu je prošlo desetine glumaca, ali su u njoj svih tih godina igrali Nikola Simić, Rada Đuričin, Branka Petrić i Vlasta Velisavljević.

Kada je Nikola Simić preminuo, predstava je skinuta sa repertoara JDP, ali je odmah napravljena nova-stara „Bubu u uhu“, sa mladim i poletnim ansamblom KPGT, koji predvodi Lazar Jovanov u dvostrukoj ulozi Šandebiza i Poša, ulozi koja je proslavila Nikolu Simića.

Nova – stara „Buba“ je kenotaf, sećanje i poštovanje za sve iz prve podele kojih više nema: za Bojana Stupicu i Marjana Lovrića koji su odgovorni i zaslužni što se ova predstava rodila, za Zoricu Šumadinac, Slobodana Djurića, Morisa Levog, Marka Todorovića, Branka Milenkovića, Vladislava Lalickog, za Duška Čeklića i Nikolu Simića.

U kafani „Dardaneli“, nakon završetka razgovora sa akterima predstave „Buba u uhu“ biće održan program Stand down sa Nebojšom Milovanovićem, predstava u formi monodrame sastavljena od  pesama srpskih pesnika, Vladislava Petkovića Disa, Mike Antića, Ljubivoja Ršumovića, Dobrice Erića, Aleksandra Sekulića, Ljubomira Simovića, Brane Petrovića, Matije Bećkovića, Branka Miljkovića, Vita Nikolića, Jevrema Brkovića, Jovana Dučića, Laze Kostića…

Slajdovi na projektoru čine „scenografiju“ i likovnu vezu sa svakom od pesama, a sastavni deo programa su  aranžmani muzičara na sceni. Nebojša Milovanović povezuje istinite događaje iz sopstvenog života kao što su upoznavanje supruge, rođenje dece, odabir životnog poziva, osvrt na situaciju duha i kulture kod nas i u svetu, i izabrane pesme velikih srpskih pesnika.

Specijalni gosti su Milena Vasić i Vlasta Velisavljević.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!