Sećanje na Žiku Lazića

LUGAVČINA, 24. april 2017 – U Lugavčini, rodnom mestu i zavičaju scenariste i književnika Živorada Žike Lazića (1933-2009), danas je otkrivena spomen ploča na njegovoj kući, u kojoj je provodio poslednje godine života.

Inicijativa za postavljanje ploče potekla je od Bore Miloševića, dirktora Osnovne škole „Branko Radičević“ u Lugavčini, čiji su učenici, tim povodom, pripremili prigodan program.

O samom piscu je govorio njegov prijatelj i profesor na Fakultetu političkih nauka dr Dobrivoje Stanojević, koji je podsetio prisutne meštane Lugavčine na nezaboravne junake serija „Građani sela Luga“, „Muzikanti“, „Ljubav na seoski način“, „Doktorka na selu“ čiji je scenarista bio upravo Žika Lazić.

U dogovoru sa piščevom rodbinom,  u školi u Lugavčini biće uređena spomen soba „Kutak Žike Lazića“ gde će se za početak naći piščev radni sto, pisaća mašina i deo biblioteke.

Spomen ploču danas je otkrio predsednik Skupštine grada Smedereva Bogoljub Spasojević.

Živorad Žika Lazić, rodjen je 1933. u Lugavčini. Kako je voleo da kaže: “Mati ga je uzela za ruku i iz sela odvela u Beograd na škole gde je položio veliku maturu i studirao psihologiju na Filozofskom fakultetu…”

Uhlebljenje nalazio u Večernjim novostima, Ilustrovanoj politici, NIN-u i Dugi, tragajući za idealnim glavnim urednikom, ali, kaže, u svojoj novinarskoj karijeri nije ga sreo.

Književnik Žika Lazić ostavio je mlađim generacijama desetine knjiga, romana i zbirki pripovedaka. Prvu knjigu “Putem pored reke” objavio je 1957. godine. Objavljivao i romane, istorijske i savremene. Tvorac je i nekoliko scenarija za igrane filmove, a komadi po motivima njegovih istorijskih romana izvođeni su na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu. Nagrađivan više puta. Prevođen na sedam jezika.

Izuzetnu popularnost, kao autor, dostigao zahvaljujući pomenutim TV serijama. Poštovan i cenjen širom nekadašnje Jugoslavije, poznat ostao, pre svega, kao “Građanin sela Luga”.

„U Srbiji sela umiru, što ne znači da Srbi ne vole selo. Istina je da ga vole, ali na malom ekranu, a to je ipak garancija njegove budućnosti”,  šaljivo konstatovao te 2009.  veliki, a naš, Žika Lazić.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!