Međunarodna priznanja smederevskom pesniku

SMEDEREVO, 24. april 2017 – Smederevskom pesniku i akademiku Ristu Vasilevskom, dodeljena je Međunarodna nagrada „Nikolaj Gogolj“ i Velika nagrada „Mihaj Eminesku“, saopštila je Izdavačka kuća “Arka”.

U Černigovu. poznatom kulturnom centru Ukrajine, soopštena su imena ovogodišnjih dobitnika međunarodne nagrade „Nikolaj Gogolj” koju dodeljuju  Nacionalni savez pisaca Ukrajine, Međunarodna akademija kniževnosti i umetnosti Ukrajine i Černigovski medija-klub. Kako se navodi u saopštenju, za ovogodišnju nagradu bilo je nominovano više od 450 istaknutih imena iz oblasti književnosti, prevodilačke umetnosti, nauke i umetnosti, kulture i žurnalistike iz celog sveta.

Među ovogodišnjim laureatima nalaze se naš istaknuti pesnik, akademik Risto Vasilevski, kao i neka eminentna književna imena iz Engleske, Rusije, Nemačke, Indije, Kanade, Kazahstana, Poljske, Belorusije i Grčke. Nagrada „Nikolaj Gogolj“ posmrtno je dodeljena Slavomiru Mrožeku (Poljska) i Volodimiru Drozdu i Irini Žilenko (Ukrajina).

Komitet za dodelu nagrade radio je u sastavu: Sergej Dzuba, predsednik MAKU Ukrajine, Mihail Sidorževski, predsednik NSP Ukrajine i glavni urednik  „Ukrajinskog književnog lista“, Vasil  Goloborodko, pisac – laureat Nacionalne nagrade „Taras Ševčenko“, Petro Kraljuk, univerzitetski profesor i doktor  filozofskih nauka i Ivan Korsak, istaknuti ukrajinski pisac.

Akademiku Ristu Vasilevskom je pre nekoliko dana u Udruženju književnika Srbije u Beogradu, povodom obeležavanja Četvrt veka postojanja IK „Arka” (čiji je osnivač i direktor) dodeljena i Velika nagrada „Mihaj Eminesku”. Nagradu je Vasilevskom lično uručio Jon Deakonesku, veliki rumunski pesnik i unverzitetski profesor, predsednik Internacionalne akademije „Mihaj Eminesku”.

 

Skorašnji članci