Dan Narodne biblioteke Smederevo

SMEDEREVO, 24. april 2017 – Povodom obeležavanja Dana biblioteke u Smederevu je danas održana Skupština Zajednice matičnih biblioteka Srbije. U stručnom skupu učestvovali su upravnici i direktori 27 matičnih biblioteka Srbije, a predsedavao je Laslo Blašković, upravnik Narodne biblioteke Srbije.

Pre početka skupa, zamolili smo upravnika Narodne biblioteke Srbije i predsednika Zajednice matičnih biblioteka Srbije Lasla Blaškovića da nam kaže o čemu će biti reči na Skupštini.

„Ovo je radni skup, a Dan biblioteke je samo povod. Pričaćemo o konkretnim stvarima koje se tiču uobičajenog bibliotečkog posla svih biblioteka u Srbiji. Pričaćemo o nagradi za najčitaniju knjigu i nagradi za najboljeg bibliotekara“, rekao je za Podunavlje.info Blašković.

On je dodao da će ovakav skup imati još jednom tokom godine, pa će imati još jednu priliku da otklone sve nejasnoće oko nagrade i postignu dogovor  šta dalje.

„Upravni odbor Narodne biblioteke Srbije je doneo odluku da Biblioteka ne dodeljuje više tu nagradu, nego je prepustila Zajednici matičnih biblioteka Srbije, a Narodna biblioteka je objavila listu najčitanijih knjiga. Međutim, tu ima dosta stvari koje nisu precizirane. Ako ne uspemo danas, rešićemo na narednom sastanku. Ima nekoliko koncepcija kako bi to moglo da izgleda, da bude nagrade ili ne.“

Na naše pitanje koja je opcija koju on zagovara, Blašković je rekao da je razmišljao o tome da predloži Upravnom odboru da ostane ovako kako je bilo do sada, najbolja među najčitanijim knjigama, dodajući, po konceptu koji važi petnaestak godina.

„Taj koncept, takođe nije srećno rešenje, čak imate neravnopravan položaj različitih biblioteka. To se boduje na određeni način, nisam uspeo da saznam ko je to tako smislio. Ako čitate knjigu u Beogradu ili nekom velikom centru, onda to više vredi nego ako je čitate u nekoj maloj sredini. Mislim da je to potpuno apsurdno.“

On je zaključio da Narodna biblioteka Srbije i sve biblioteke u Srbiji treba da se izbore za

„pravu“ literaturu, „da oblikuju, profilišu pravog čitaoca“, pogotovu mlade.

Svečana akademija, povodom Dana Narodne biblioteke Smederevo, biće održana u 18 časova na Pozajmnom odeljenju Biblioteke, kada će biti dodeljene zahvalnice darodavcima, saradnicima i nagrada najaktivnijim čitaocima.

Takođe, u okviru programa obeležavanja 171 godine od osnivanja Smederevskog čitališta, biće otvorena izložba Stara i retka i zavičajna periodika Biblioteke u Smederevu (1828-2017).

U muzičkom delu programa nastupiće učenici Muzičke škole Kosta Manojlović Smederevo.

 

Skorašnji članci