Otvaranje 34. Nušićevih dana

SMEDEREVO, 23. april 2017 – Program svečanog otvaranja 34. Pozorišnog festivala Nušićevi dani biće održan danas, kada će biti izvedena i prva od ukupno pet predstava u zvaničnoj konkurenciji, koje je selektor Bratislav Petković, dramski pisac, uvrstio u festivalski program ovogodišnjih Nušićevih dana.

Današnji program obuhvata polaganje venaca na spomenik Branislavu Nušiću i otvaranje izložbe pozorišnih plakata Sumnjivo lice, na kojoj će biti predstavljeni  radovi studenata Odseka grafičkog dizajna Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.

Nakon zvaničnog otvaranja festivala, biće izvedena prva od predstava koje je selektor Bratislav Petković, dramski pisac, uvrstio u festivalski program Nušićevih dana – Mrešćenje šarana,  u izvođenju glumaca Ateljea 212, prema tekstu Aleksandra Popovića i u režiji Milana Neškovića.

“Kada bismo sada napravili anketu o Rezoluciji Infobiroa, o tome šta se tu zapravo biralo a da za posledicu može imati i Goli otok, verujem da među mlađim ljudima gotovo niko ne bi znao. Popović se tu bavi daleko dubljim, i danas tako važnim stvarima. On se u ovom komadu vivisekcira šta represija, u onom dubljem sloju, radi ljudima, izvlači najgore iz čoveka. Čovek ima u sebi potencijal i za dobro i za loše. Vladari i sistemi koji puste zver iz čoveka su suštinski zločinci. Ovi likovi zapravo nisu loši ljudi, samo je sistem iz njih izvukao ono najgore. I danas su ljudi od makro do mikro plana do zla boga pritisnuti opredeljivanjem, od koga im zapravo posle sve zavisi. Mi u stvari živimo u pesmi Matije Bećkovića „I ovo i ono“. Živimo u kontekstu gde ti moraš da budeš ili za ove ili za one, slikovito; moraš da navijaš ili za Partizan ili za Zvezdu, čak i ako navijaš za nekog trećeg, ti moraš i da se opredeliš između ova dva. I nemoj da se foliraš. Ta bipolarnost u represivnom sistemu nas podstiče da budemo još gori.” (Reč reditelja)

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!