Site icon podunavlje.info

Nušićevi dani: Otvoreni, da otvoreniji ne mogu biti

SMEDEREVO, 23. april 2017 – Selektor “Nušićevih dana” dramski pisac i reditelj Bratislav Petković, otvorio je večeras 34. pozorišni festival, pred prepunom salom Centra za kulturu Smederevo, nakon čega je odigrana prva u nizu predstava u okviru ovogodišnje festivalske selekcije – Mrešćenje šarana.

“Proglašavam 34. Nušićeve dane otvorenim, da otvoreniji ne mogu biti”, rekao je Petković. On se prethodno osvrnuo na pesmu “Oj Srbijo, mila mati”, kojom je počeo program, rekavši da je “na ovaj način ispravljena nepravda prema našoj Sari Bernar”, aludirajući što na sahrani Žanki Stokić 1947. godine, iako je to tražila testamentom, tadašnja vlast nije dozvolila izvođenje i ove pesme, već samo “Oj, Moravo”.

Program otvaranja smederevskog pozorišnog festivala počeo je polaganjem venaca na spomenik Branislavu Nušiću, uz podsećanje na spone velikog pisca sa Smederevom i poreklo njegove ljubavi prema pozorištu koje ga, na njegovom životnom i stvaralačkom putu, povezuje upravo sa Smederevom.

Profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu Zdravko Mićanović je zatim u holu Centra za kulturu Smederevo otvorio izložbu pozorišnog plakata „Sumnjivo lice“ na kojoj su predstavljena zanimljiva autorska rešenja studenata Fakulteta primenjenih umetnosti, inspirisanih Nušićevim delom.

Nakon zvaničnog otvaranja festivala, izvedena je prva od ukupno pet predstava koje je selektor Bratislav Petković, uvrstio u festivalski program Nušićevih dana – Mrešćenje šarana,  u izvođenju glumaca Ateljea 212, prema tekstu Aleksandra Popovića i u režiji Milana Neškovića.

“Mrešćenje šarana je komad o prelomnim istorijskim trenucima, političkim previranjima i velikim društvenim promenama koje se paralelno događaju u jednoj kući, unutar mešovite porodice malih građana i seljaka, koji se, međusobno, bore za vlast i prevlast. Komično i apsurdno je koliko u toj borbi provejavaju i duševnost i ranjivost i smešna ljudska moralna posrnuća. Kao i sam pisac, i ova predstava pokušava da mane svog naroda, one najgore osobine na neki način objasni i da, objašnjavajući, traži neki bolji put. Mrešćenje šarana se događa u turbulentnim vremenima i represivnom sistemu koji bude zver u ljudima. Čovek ima svoje animalno biće i ne treba se mnogo igrati sa njim. Ko pusti zver iz čoveka, taj je veliki zločinac.”

Predstava Nosorog,  Narodnog pozorišta Kikinda igraće se 24. aprila, a poklonici pozorišta biće u prilici da se upoznaju sa  rediteljskim pristupom delu Ežena Joneskog jednog od najnagrađivanijih domaćih pozorišnih reditelja mlađe generacije, Snežane Trišić.

Kultna predstava Buba u uhu Ljubiše Ristića, prema vodvilju Žorža Fejdoa, sa novom, mladom i  poletnom glumačkom postavom koja pripada  ansamblu KPGT-a,  na festivalskom repertoaru je 25. aprila.  Istog dana, nakon izvođenja predstave Buba u uhu, u ambijentu kafane Dardaneli, održaće se program Stand down sa Nebojšom Milovanovićem, u formi monodrame u kojoj glumac uz odgovarajuće slajdove i muzičke aranžmane govori poeziju srpskih pesnika: Vladislava Petkovića Disa, Miroslava Antića, Branka Miljkovića, Jovana Dučića…

Teatar Carte Blanche predstaviće se 26. aprila komedijom Hor „bečkih“ dečaka,  u produkciji Yugoarta iz Beograda, po tekstu Miroljuba Nedovića i u režiji Irfana Mensura, koji je tekst adaptirao ideji pozorišnog igranja.

Niz predstava u festivalskom programu biće zaključen prvim mjuziklom nastalim po delu Branislava Nušića, Mister Dolar, u izvođenju Pozorišta na Terazijama. U spektakularnoj završnici takmičarskog programa,  27. aprila, učestvovaće stotinak izvođača koje je okupio rad na mjuziklu u adaptaciji i režiji Vladimira Lazića.

Poslednje večeri 34. Nušićevih dana, 28. aprila, u kafani Dardaneli dramski umetnik Nebojša Ilić će, u okviru programa Glumci pesnici, govoriti poeziju svojih kolega. Nakon toga publiku očekuje program dodele nagrada kada će biti proglašeni dobitnici Nušićeve nagrade za najbolju predstavu u celini po oceni stručnog žirija, Nušićeve nagrade za najbolju predstavu u celini na osnovu glasova publike, Nagrade Milosav Buca Mirković za najuspešnije glumačko ostvarenje na festivalu po oceni stručnog žirija.

Nušićeva nagrada za životno delo glumcu komičaru biće dodeljena istaknutoj glumici Mileni Dravić, koja se neće pojaviti na uručenju, saznaje regionalni portal Podunavlje.info, a tokom završnog programa biće prikazan dokumentarni film posvećen delu Milene Dravić.

Festival će zatvoriti Kabare Nušiću u čast u kome će učestvovati Ljiljana Stjepanović, Vesna Stanković, Vanja Milačić, Nebojša Dugalić i Slobodan Stefanović.

Žiri koji će donositi odluku o tome kome će na 34. „Nušićevim danima“ pripasti Nušićeva nagrada za najbolju predstavu u celini po oceni stručnog žirija, kao i Nagrada „Milosav Buca Mirković“ za najuspešnije glumačko ostvarenje festivala radiće u sastavu: Ana Sofrenović, dramska umetnica (predsednica žirija), Božidar Stošić, dramski umetnik i Miloš Jagodić, reditelj. Osim pomenutih nagrada, biće dodeljena i Nagrada za najbolju predstavu u celini po oceni publike.

Exit mobile version