Lokalni izbori u Kovinu

KOVIN, 23. april 2017 – Danas se održavaju izbori za odbornike u Skupštini opštine Kovin. Pravo glasa na lokalnim izborima ima 29.145 građana, koji će na 25 biračkih mesta, sa osam izbornih lista, birati 45 odbornika u Skupštini opštine Kovin.

Na lokalnim izborima u Kovinu učestvuje osam izbornih lista: “Aleksandar Vučić-brže, jače, bolje” sa 45 kandidata, “Savez vojvođanskih Mađara-Ištvan Pastor” 16 kandidata, “Demokratska stranka-dr Vladimir Tasić” 17 kandidata, “Partija ujedinjenih penzionera Srbije-Milan Krkobabić” 16 kandidata, “Srpska radikalna stranka-dr Vojislav Šešelj” 15 kandidata, “Grupa građana “Kovin može bolje-zajedno za našu opštinu-dr Ivan Dotlić” 30 kandidata, “Ivica Dačić-Socijalistička partija Srbije (SPS), Komunistička partija (KP), Zeleni Srbije (ZS), Pokret socijalista (PS), Srpska narodna partija (SNP)” 45 kandidata i “Dragan Marković Palma-Jedinstvena Srbija” sa 16 kandidata.

Podsećamo, osim važećom ličnom kartom, svoj identitet birač može da dokaže i važećom putnom ispravom (pasošem), kao i važećom vozačkom dozvolom koja sadrži sliku birača i njegov jedinstveni matični broj građana. U slučaju da na biračko mesto dođe birač koji poseduje važeći dokument u kojem je navedeno drugo prezime u odnosu na prezime navedeno u izvodu iz biračkog spiska, birački odbor treba tom biraču da omogući da glasa, bez obzira na tu okolnost, pod uslovom da na osnovu slike birača i jedinstvenog matičnog broja u dokumentu kojim dokazuje svoj identitet može da utvrdi da je u pitanju ista osoba. Birački odbor treba da omogući glasanje biraču koji svoj identitet dokazuje ličnom kartom sa isteklim rokom važenja, pod uslovom da priloži potvrdu Ministarstva unutrašnjih poslova o podnetom zahtevu za izdavanje nove lične karte.

Birač koji ne može sam da popuni glasački listić (slepo, invalidno ili nepismeno lice) ima pravo da na biračko mesto povede lice koje će umesto njega popuniti glasački listić onako kako mu birač odredi. Ovakav način glasanja konstatuje se u zapisniku o radu biračkog odbora.

Birač koji nije u stanju da glasa na biračkom mestu, obaveštava birački odbor najkasnije do 11,00 časova na dan glasanja, da želi da glasa, posle provere biračkog spiska, predsednik biračkog odbora zadužuje tri člana biračkog odbora u proširenom sastavu, koji su predstavnici podnosilaca tri različite izborne liste (poverenici biračkog odbora), da sprovedu glasanje van biračkog mesta, po utvrđenoj proceduri.

Biračko mesto 00otvara u 7,00 i zatvara u 20,00 časova, a biračima koji su se zatekli na biračkom mestu prilikom zatvaranja biračkog mesta, omogućava se da glasaju.

Važeći glasački listić jeste onaj na kome je zaokružen jedan redni broj ispred naziva izborne liste, kao i glasački listić koji je popunjen na način iz kojeg se sa sigurnošću može zaključiti za koga je birač glasao i on će biti važeći uprkos tome što su na listiću ispisani ili iscrtani komentari, parole i duge poruke ili što su druge izborne liste precrtane.

Nevažeći  glasački listić jeste nepopunjeni listić, kao i glasački listić koji je popunjen tako da se ne može utvrditi za koju je izbornu listu birač glasao.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!