U Smederevu manjak kapaciteta za smeštaj… U zatvoru!

BEOGRAD, 22. april 2017. Dnevni list „Danas“ – Upitan da prokomentariše navode iz nedavno objavljenog izveštaja Evropskog komiteta za prevenciju torture Saveta Evrope, zaštitnik građana Miloš Janković je istakao da su podaci u tom generalnom izveštaju vezani za Srbiju, nastali u maju 2015. godine prilikom posete zvaničnika SE.

 

– Zaštitnik građana od dolaska Evropskog komiteta za prevenciju torture posećuje zatvore u cilju ispitivanja da li se prema zatvorenicima postupa u skladu sa propisima. Tokom tih poseta uočeno je da državni organi čine napore da sprovedu preporuke i Zaštitnika građana i Evropskog komiteta za prevenciju torture – navodi Janković.

Pored izgradnje tri zatvora, Zaštitnik građana je uputio predlog nadležnim državnim organima da bi trebalo izgraditi još tri takva objekta.

– Predložili smo da se izgrade tri nova objekta za smeštaj zatvorenika u Smederevu, Subotici i Novom Pazaru, pošto trenutni objekti ne ispunjavaju potrebne uslove, a pri tom ih je i nemoguće prilagoditi – kaže Janković.

Podsetimo, u izveštaju Evropskog komiteta za prevenciju torture Saveta Evrope navodi se da je na 100 raspoloživih mesta za pritvorenike u srpskim zatvorima pritvoreno njih 106,4, što ukazuje na „neznatnu prezauzetost“ kapaciteta. S druge strane, broj pritvorenika koji u zatvoru čekaju presude je „relativno nizak“.

U izveštaju se dodaje da je u Srbiji za 10 godina broj zatvorenika povećan za trećinu i problem pretrpanosti zatvora i dalje postoji, iako je situacija u tom pogledu malo popravljena. Ukupno je u 2015. godini u srpskim zatvorima bilo 10.064 zatvorenika odnosno 142 zatvorenika na 100.000 stanovnika, pokazuje godišnje istraživanje Saveta Evrope. To je, prema navodima izveštaja, malo više od srednje evropske vrednosti od 115 zatvorenika na 100.000 stanovnika.

Srednja starost zatvorenika u Srbiji bila je 35 godina, žene su činile 3,6 odsto zatvorenika, a stranci 3,5 odsto, znatno manje u odnosu na Evropu u celini, gde su 10,8 odsto zatvorenika strani državljani. Najveći broj zatvorenika, 22,5 odsto, osuđen je za krađu, 20,5 odsto za dela povezana s narkoticima, a 19,2 odsto za pljačku.

http://www.danas.rs/drustvo.55.html?news_id=344094&title=+Jankovi%c4%87%3a+Srbiji+potrebna+jo%c5%a1+tri+zatvora+#sthash.wizxg1BD.dpuf

Skorašnji članci