Večeras „Nušićevi laureati“ – Gordana Đurđević Dimić

SMEDEREVO, 20. april 2017 – Početak pretfestivalskog programa 34. „Nušićevih dana“ ozvaničilo je sinoć oko 400 posetilaca, koliko je došlo u Centar za kulturu da pogleda drugo izvođenje predstave  „Putujuće pozorište Šopalović“ smederevskog pozorišta „Kreativni haos“, koju je prema drami Ljubomira Simovića režirala Nevena Rakočević.

Simovićev komad, koji predstavlja neiscrpni izvor nadahnuća pozorišnim delatnicima, njegovo rediteljsko čitanje, postavka i rešenja, na početku programa ovogodišnjeg festivala pokreću pitanja od ključne važnosti za umetnost i umetnike.

Predstava je oblik suočavanja sa pitanjem granice između stvarnosti i umetnosti, realnosti i teatra, odnosno pitanjem da li ta granica uopšte postoji. Hvatanje u koštac  sa problemom  razloga i  svrhe postojanja i delovanja pozorišta i glumaca koji se bore za mesto svog izraza, kao i vrednosti umetničkog dela, bitna su obeležja ovog dela  i iskustva dočaranog na sceni.

„Putujuće pozorište Šopalović“ naglašava i odnos prema lepoti kao etičkoj kategoriji, u smislu njene moći da čoveka učini boljim, tematizuje okolnosti rata  kao sveprisutnog zla koje vreba i blizinu smrti kao svevremenog čovekovog pratioca.

U okviru programa „Nušićevi laureati“ na  34. Pozorišnom  festivalu  „Nušićevi dani“ večeras  će nastupiti dramska umetnica Gordana Đurđević Dimić, dobitnica Nušićeve nagrade za životno delo glumcu komičaru 2007. godine.  Na sceni u Centru za kulturu Smederevo  ona će igrati u predstavi „Dragi moj lažljivče“  u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad i Kulturnog centra Sremski Karlovci, po tekstu Džeroma Kiltija i u režiji Tibora Vajde.

Nežna ljubavna priča i suptilan, emotivni odnos između pisca Bernarda Šoa i glumice Patrik Kembel, razvijan i negovan u prepisci koja je trajala četrdeset godina,  čine temu  predstave i grade psihološki ambijent likova. Prema rečima reditelja, radi se o predstavi koja je namenjena onima koji razmišljaju, umeju da osećaju i znaju šta je katarza.

Predstava „Dragi moj lažljivče“ dočarava nam i kako bogatstvo onoga što je moglo biti i što je progovaralo kroz komunikaciju pismima između dvoje umetnika nadilazi ono što se dešava u realnom životu.

Pored Gordane Đurđević Dimić koja tumači lik zvezde londonskog pozorišta Patrik Kembel, u predstavi igra Miodrag Petrović u ulozi Džordža Bernarda Šoa.

Predstava počinje u 20 sati u Velikoj dvorani, a cena ulaznice je 200 dinara.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!