Radinčani blokirali put zbog šljake iz Železare

SMEDEREVO, 18. april 2017 – Danas oko podneva, meštani Radinca traktorima su zaprečili put kamionima koji dovoze otpadnu šljaku iz Železare na plato u ataru njihovog sela. Ogromna površina pod sivom šljakom nalazi se neposredno pored zemlje koja ih hrani, sa koje ubiraju letinu i beru voće, ali i, kako rekoše, dva izvora vode kojom se selo snabdeva.

– Nakon protesta u Vranovu, kada su se naše komšije iz tog sela pobunil
e što tamo deponuju šljaku, bez znanja i ikakve saglasnosti naše mesne zajednice, oni su tu istu šljaku počeli da odlažu ovde, u Jelendolskoj rupi. Svi znamo kog je sastava ta šljaka, da ima u sebi i teške metale, moguće da je i kancerogena, a tu se nalaze dva naša izvorišta pijaće vode, tu su i naše njive i voćnjaci, došlo  je dotle da kad prodajemo naše proizvode ne smemo da kažemo odakle smo – objašnjava razloge blokade Ivan Milenković, član Saveta Mesne zajednice i sam poljoprivredni proizvođač.

Predsednik je i Udruženja „Smederevski domaćin“, a ovo što se sada radi, tvrdi on, nikako nije domaćinsko upravljanje zemljom. Ništa u ovom protestu nije politički, ponavlja on, samo traže da ih saslušaju. Milenković kaže i da su se u više navrata obraćali lokalnoj samoupravi i gradonačelnici Smedereva lično, ali da ih je ona, umesto odgovora, uputila na poverenika za informacije. Tražili su i papire, da vide ko je dozvolio da se na poljoprivredno zemljište baca industrijski otpad.

– Ljudi su tamo dlazili da piju izvorsku vod, a sada smo došli dotle da 80 posto Radinca kupuje flaširanu vodu. To je bilo čisto obradivo zemljište, a na šta će sad a izađe niko ne može da tvrdi – kaže meštanin Radinca Goran Pavlović.

Potez Segda – Jelen do, na kome se sada šljaka odlaže, inače je planiran za deponiju otpada, ali onog regularnog, kako seljaci kažu „gradskog“. Oni bili i protiv toga, kamoli ovoga – da im pored njiva i voćnjaka lageruju nusproizvod Železare, za koji niko ne može da tvrdi da, čak i da sada, trenutno, nije opasan, za 5 ili 10 godina raznošenja prašine i razlaganja u zemlji neće zatrovati njihova kompletna imanja.

– Prema nama seljacima se zakon striktno primenjuje, a kada mi tražimo da se zakon poštuje, kada smo direktno ugroženi, to nikom nije bitno – rezigniran je Milenković.

Prizor na platou, sa koga se odlično vide Železarini pogoni, deluje kao sa druge planete. Nekadašnja ogromna rupa uveliko je popunjena šljakom koju su kamioni, koji tu dolaze dovozeći novu, i danju i noću, tvrde meštani, utabali i zaravnili.

– Meni su uzeli njivu koja je tu bila, za neke smešne pare, samo su me obavestili. Išao sam na sud, tužio sam ih, ali posle 15 dana sam samo dobio obaveštenje da nemam više pravo žalbe. Evo, vidite, ovo je moja njiva, tamo su voćnjaci, kamioni tu dolaze i danju i noću, istovaruju, prašina se neprestano taloži na biljkama, a ko zna šta kroz zemlju ide – pokazuje Milojica Korać njegovu susednu, još uvek zelenu parcelu.

Današnje okupljanje traktorima i blokada puta koji vodi na odlagalište šljake, tvrde Radinčani, samo je opomena. Traže da im se pod hitno odgovori koji je sastav šljake. Zahetvaju i da se parcela na kojoj je ona sada vrati u prvobitno stanje, pre svega zbog dva izvorišta pijaće vode, kao i vodotornja, čija je izgradnju tu planirana, odakle bi magistralni vod išao u moravska sela, naravno i zbog njihovih njiva i voćnjaka koji su u neposrednoj blizini.

Radinčani čekaju odgovor, kažu i da već znaju šta će uraditi ukoliko ne stigne ili njime

Skorašnji članci

error: Content is protected !!