„Goša“: Štrajk traje, novi vlasnici nikako da dođu

SMEDEREVSKA PALANKA, 17. april 2017 – Radnici Fabrike šinskih vozila „Goša“ u Smederevskoj Palanci praznik su proveli u štrajku ali i u velikom iščekivanju: za ovaj utorak najavljen im je dolazak novih vlasnika firme.

Fabrika i dalje ne radi, proizvodni proces je na minimumu, onoliko koliko zakon i savest obavezuju zaposlene. Sredinom nedelje ispunjeno je obećanje koje su štrajkači dobili prilikom nedavne posete Aleksandra Vučića – isplaćeno im je po 60 hiljada dinara. Uoči praznika dobili su još po 10.000 dinara, pošto je na račun firme, one druge firme, neblokirani, leglo 80.000 evra za neki davno završeni posao.

– Nazvanično smo obavešteni da u utorak dolaze novi vlasnici, ili njihovi predstavnici. Prošle nedelje je bio tu čovek, ne znamo u kom svojstvu, ni s kojim ovlašćenjima, rekao nam je samo da je tu „da prenese novom gazdi kakva je situacija“ – kaže Milorada Miloradović, prvi čovek Samostalnog sindikata u FŠV „Goša“.

– Pitao je i da li će firma da radi… Pa, nismo mi ti koji o tome odlučujemo, to ne zavisi od nas nego od tog vlasnika kome još nismo oči videli! Da bismo poverovali da stvarno hoće da rade oni moraju da ispune prve stavke iz naših zahteva: da firmu vrate da deluje u okviru zakonskih normi i da isplate deo zaostalih zarada – prenosi Bojan Đorđević iz štrajkačkog odbora detalje susreta sa predstavnikom novih vlasnika.

FŠV Goša“ je, podsetimo, nedelju dana po otpočinjanja štrajka, od dotadašnjeg vlasnika, slovačke kompanija ŽOS, kupila firma Lisnart holding limitid. Ova firma je registrovana na Kipru, ali u Slovačkoj posluje od 2002. godine. Tako stoji u registru poslovnih subjekata slovačkog Ministarstva pravde, a lako je primetiti i da su sva imena odgovornih lica Lisnart holding limitida slovačka.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!