Senke nad Balkanom

RTS, KURIR, BLIC, 12. april 2017 – Snimanje serije „Senke nad Balkanom“ u režiji Dragana Bjelogrlića nastavljeno je juče u Smederevu, a prvi dan snimanja imao je i legendarni Žarko Laušević, koji je samo zbog toga doputovao iz Amerike.

“Tužno je da je ceo jedan narod morao da izgubi slobodu da bih je ja dobio”, kaže slavni glumac o ulozi Đorđa Karađorđevića, koji je zarobljen u tamnici.

 

“Princ Đorđe je dovoljno intrigantna i prilično nepoznata ličnost. U seriji on je sporedan lik. U javnosti i istoriji je jedna velika nepoznanica. Malo ljudi zna da je kralj Aleksandar imao starijeg brata, koji je školovan i spreman da bude naslednik kralja Petra.”

Serija „Senke nad Balkanom“je u osnovi politička triler-drama, sa elementima mistike. Radnja je smeštena u tridesete godine prošlog veka, u Kraljevinu Srba Hrvata i Slovenaca, odnosno u Kraljevinu Jugoslaviju. Vila „Zlatni breg“ na Plavincu kod Smedereva pretvorena je na dan u tadašnji kućni zatvor Đorđa Karađorđevića, koga istorija pamti kao „ludog princa“, koji je bio zatočen gotovo 16 godina.

Kao u istoriji, i u ovoj seriji lik Đorđa Karađorđevića ima perifernu ulogu, koja je važna i nimalo zanemarljiva, ali nije okosnica priče već se samo na nju oslanja.

Uloga je pripala Žarku Lauševiću, a on je donosi na sebi svojstven način.

„Sama priča oko Đorđa Karađorđevića zaslužuje mnogo širu priču. Da je u Francuskoj negde ili da je deo engleske istorije, već bi sigurno mnogo filmova i serija bilo napravljeno na tu temu. Kod nas se, nažalost, prećutkivalo dosta toga da se ne bi nekom zamerilo – ovoj dinastiji, ovom društvu, ovom uređenju… Eto, došao je i Đorđe“, objasnio je Laušević.

Pripremajući se za ulogu, pročitao je svu, iako oskudnu, literaturu. I tvrdi da istorija tek treba da dokaže ili opovrgne priču o ludosti princa.

„ Uloga doktora Konstantina Vakumovića, psihijatra, pripala je Draganu Petroviću Peletu, koji je bio čest gost vile u Toponici kod Niša, gde je bio smešten princ Đorđe Karađorđević.

„Mislim da je scenario vrlo dobar. Sve je gusto, ima dosta toga, Dragan (Bjelogrlić) je to sve dobro osmislio i dalje još razrađuje, neke scene dopunjava. Mislim da će držati pažnju i biti drugačije od onoga što smo dosada gledali“, kaže Petrović.

Glavna okosnica serije jeste Beograd tridesetih godina prošlog veka, gde su se u to vreme spoticale velike istorijske, privredne i društvene okolnosti koje ga stavljaju u srž Balkana. Serija je protkana mistikom i kriminalom, a prve epizode te uzbudljive priče biće pred gledaocima na jesen ove godine.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!