Site icon podunavlje.info

Muzej u Smederevu obeležio 67 godina postojanja

SMEDEREVO, 12. april 2017 – Povodom Dana Muzeja u Smederevu, večeras je održano predavanje o ovoj ustanovi kulture i prezentacija pod nazivom Smederevske zlatne naušnice – plemeniti tragovi naše prošlosti, na kojoj su prvi put smederevskoj javnosti detaljno predstavljeni ovi nalazi, izuzetno značajni po materijalnoj i istorijskoj vrednosti.

Muzej u Smederevu, jedna od najstarijih i najreprezentativnijih smederevskih ustanova u kulturi, obeležio je 67 godina rada zanimljivim programom u okviru kojeg su brojnoj publici ekskluzivno predstavljene najvrednije muzealije pronađene u Smederevskoj tvrđavi.

Uoči obeležavanja Dana Muzeja u Smederevu, Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevio izvršio je predaju para zlatnih naušnica sa grbom i monogramom, koje su pre pet godina pronađene prilikom arheoloških istraživanja sakralnog kompleksa–crkve u jugoistočnom uglu Smederevske tvrđave i predstavljaju jedinstveni primerak srpskog srednjovekovnog zlatnog nakita. Od nedavno, ova vredna muzealija postala je deo arheološke zbirke Muzeja u Smederevu.

U programu, koji je obuhvatio predavanje i prezentaciju Smederevske zlatne naušnice – plemeniti tragovi naše prošlosti, učestvovali su Tatjana Gačpar, arheolog i direktor Muzeja u Smederevu i Dejan Radovanović, arheolog i direktor Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo.

“Smederevske zlatne naušnice sa grbom i monogramom predstavljaju jedan redak i važan nalaz, ne samo zbog materijala od koga su sačinjene, već zbog činjenice da na njima imamo retku priliku da se sretnemo upravo sa tim obeležjima dinastije, u ovom slučaju, dinastije Paleologa. Njihov grb (dvoglavi orao) i monogram ukazuju da je žena koja je nosila te naušnice bila iz najužeg kruga dinastije Paleologa”, rekao je pored ostalog Radovanović opisujući detaljno nalaze, i dovodeći u istorijski kontekst dva geografski udaljena lokaliteta sa skoro identičnim  nalazima, ali i povezanost Smedereva i poslednjeg vizantijskog cara Konstantina XI Dragaša.

„Naušnice pripadaju lunolastom tipu – šuplje livenje, ornamenti odrađeni urezivanjem. Na bočnoj strani, u elipsoidnom krugu nalazi se grb sa dvoglavim orlom i monogramom. U Smederevskoj tvrđavi ranije je slučajno otkrivena jedna zlatna naušnica“, rekao je Radovanović i dodao da je jedini takav par pronađen u okolini Prilepa.

Radovanović  je izrazio uverenje da Smederevska tvrđava krije još mnogo vrednih nalaza i da je ovo uvod u neka buduća obimnija, sistematska istraživanja koja će “na svetlo dana” doneti još nalaza, možda ne tako vrednih na prvi pogled, ali značajnih zato što će upotpuniti naš mozaik saznanja o prošlosti Smedereva, Srbije u srednjem veku i, uopšte, naše istorije.

Tokom trajanja programa u ulaznom holu Muzeja posetioci su bili u prilici da ekskluzivno vide par zlatnih naušnica sa grbom i monogramom, ali i još jedan vredan predmet – zlatnu naušnicu sa biserima, rubinom i smaragdom pronađenu u Malom gradu Smederevske tvrđave 1968. godine.

Exit mobile version