„Nušićevi dani“ – Smenjen direktor Đuričić

Piše: J. I.

NOVOSTI, 11. april 2017 – Izmene u rukovodstvu pred početak teatarske smotre „Nušićevi dani“ u Smederevu. Dragoljub Martić: Ta funkcija (umetnički direktor) zvanično nikada nije ni postojala.

ZAVESA na sceni ovogodišnjih „Nušićevih dana“ u Smederevu još nije podignuta a iza kulisa stižu vesti o preraspodeli festivalskih snaga. Razrešen je dugogodišnji umetnički direktor, jedan od osnivača festivala Sava Đuričić. Pozorišni festival „Nušićevi dani“ održaće se 34. put u Smederevu od 19. do 28. aprila pod sloganom „Nušić, savremeni, svevremeni“.

– Direktor Centra za kulturu obavestio me je u decembru da obustavim sve poslove na pripremi 34. festivala, najpre usmeno, a zatim i pismeno. Objašnjenje je bilo da se čeka formiranje novog organizacionog odbora. Od tada nemam nikakve informacije – kaže Sava Đuričić, koji je 1984. zajedno sa pesnikom Goranom Đorđevićem pokrenuo festival, a od 2003. bio na mestu umetničkog direktora.

Kako nam je saopšteno iz Centra za kulturu, novi umetnički direktor nije imenovan. Za festival je odgovoran direktor Centra za kulturu Dragoljub Martić, inače javnosti godinama predstavljan i kao direktor „Nušićevih dana“.

– Đuričić nikad nije ni bio umetnički direktor, jer ta funkcija zvanično nije postojala. On se sam tako predstavljao. Bunio sam se kada su mene predstavljali kao direktora, jer volim da to bude zvanično i napismeno – tvrdi Martić.

Njegovo tumačenje organizacionog zapleta, pomalo čak u nušićevskom maniru, začudilo je drugu stranu:

– Znači, lažno sam se predstavljao svih ovih godina? Po toj logici, ni selektor nije imenovan. Svejedno, želim da festival i nadalje bude uspešan. Možda smo prevaziđeni, možda ima boljih van Smedereva. Čujem da ono što sam ja radio sada radi Jelena Stajkovac, glumica iz Aleksandrovca – kaže Đuričić.

Glumica Jelena Stajkovac novi je član Organizacionog odbora, a Bratislav Martić potvrđuje da je pomagala selektoru Bratislavu Petkoviću pri izboru predstava sa ovogodišnjeg repertoara.

Ove godine, prvi put, nije održana konferencija za novinare kako bi se predstavio festivalski program, a stručni žiri objavio je i obrazložio odluku o dodeli nagrade za životno delo, koja je pripala dramskoj umetnici Mileni Dravić.

ŽIRI za dodelu Nušićeve nagrade za životno delo glumcu komičaru za 2017. godinu radiće u sastavu: Ljiljana Stjepanović, dramska umetnica (predsednica), Radmila Živković, dramska umetnica, Miljana Kravić, profesor – master srpskog jezika i književnosti, i dr Zoran Maksimović, teatrolog.

REŠENjE o formiranju Organizacionog odbora doneto je 13. marta, a članovi su imenovani na Martićev predlog. Osim Jelene Stajkovac i Dragoljuba Martića, članovi su Svetlana Mihajlović, član Gradskog veća zadužena za resor kulture, i Bosiljka Plećić, načelnik Odeljenja za javne službe Gradske uprave. Predsednica Organizacionog odbora festivala je gradonačelnica Jasna Avramović, a njena zamenica Miljana Kravić, član Gradskog veća za resor prosvete i obrazovanja.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!