Vlada odobrila pomoć radnicima „Goše“, štrajk i dalje traje

SMEDEREVSKA PALANKA, 10. april 2017 – Vlada Srbije, kako je i najavljeno, odobrila je u ponedeljak jednokratnu pomoć od po 60.000 dinara zaposlenima u Fabrici šinskih vozila „Goša“, baš kao i sredstva za overu zdravstvenih knjižica koje će važiti narednih šest meseci. Uprkos tome, radnici „Goše“ su, kako kažu, izražavajući zahvalnost Vladi, ipak istog dana doneli odluku da ne prekinu štrajk. Naime, tako tvrde, dok ne počnu pregovori sa novim vlasnicima firme nijedan od problema koji su doveli do štrajka neće moći da bude rešen.

– Naša situacija je i dalje nedefinisana, moramo da razgovaramo se poslodavcem. Ukoliko bismo sada prekinuli štrajk ništa ne bismo postigli. Imamo najavu da će ovog utorka ili srede doći predstavnici novog vlasnika, navodno i novi direktor, i tek na osnovu rih razgovora, ako i kad ih bude, biće doneta odluka šta ćemo dalje činiti – kaže Bojan Đorđević iz štrajkačkog odbora.

Radnici „Goše“ su u generalnom štajku već 15 dana, zbog neoverenih zdravstvenih knjižica i staža koji im nije uplaćivan četiri godine, ali i zbog neisplaćenih zarada. Poslodavac im je na ime zaostalih plata ostao dužan između 650 i 700.000 dinara po radniku.

Fabrika šinskih vozila od početka ovog  meseca ima novog vlasnika, umesto firme „ŽOS Trnava“ iz Slovačke, kao vlasnik 100 kapitala fabrike u APR-u upisan je „Lisnart Holdings Limitid“ sa sedištem na Kipru, a Inspektorat rada najavio je pošle nedelje krivične prijave protiv zakonskog zastupnika fabrike zbog „svesnog nepridržavanja Zakona o radu“.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!