Site icon podunavlje.info

Devedesete, foto-aparatom, iz drugog ugla

SMEDEREVO, 8. april 2017 – U Galeriji savremene umetnosti u Smederevu ovog petka je otvorena izložba fotografija Srđana Veljovića pod nazivom „Devedesete“. Mada bi se moglo pomisliti, po ovoj vremenskoj odrednici, da će se pred publikom naći fotografski zapisi jedne, za većinu s ovih prostora, nevesele dekade, ovde to ipak nije slučaj. Izložene fotografije su lični doživljaj Veljovića, kako je on taj period doživeo, fragmenti niza uzgrednih situacija, .

– U tom periodu bilo je mnogo čega drugog, ne samo ratova, redova za šećer i ulje, inflacije… Bilo je i mnogo kulturnih i subkulturnih pokreta, umetničkih akcija, ispoljavanja društvenosti na najrazličitije načine. Bilo je to u potpunoj suprotnosti i kontrastu sa tom i takvom stvarnošću i to može da se vidi na mojim fotografijama – objašnjava autor nesklad između asocijacije koju stvara naziv njegove izložbe i onog što je pred publikom.

Izložene fotografije pokrivaju period od 1987. godine, od Osme sednice CK i dolaska Slobodana Miloševića na vlast, pa do 2000. i njegovog pada i predstavljaju svojevrsno viđenje onoga što se u tom periodu dešavalo, sa sasvim ličnim pečatom. O tome možda najbolje govore dve fotografije, izložene jedna do druge, koje po nastanku ali i temi deli čitava decenija. Na prvoj je devojka na graničnom kamenu, na Prokletijama, na kome piše SFRJ, sa početka devedesetih, a na potonjoj NATO bombardovanjem razrušena zgrada Centralnog komiteta na Novom Beogradu. Države čija je skraćenica uklesana u kamen u više nema, nema ni CK, ostale su samo uspomene na ono što se u međuvremenu dešavalo. I fotografije na kojima je to zabeleženo.

Exit mobile version